Taşyapan: 'Kurban ibadetinin Allah katında önemi büyük'

Sayılı günler kalan Kurban Bayramı hakkında Kayseri İl Müftü Yardımcısı Mahmut Taşyapan kurban ibadetinin önemi hakkında bilgiler paylaştı.

Taşyapan: 'Kurban ibadetinin Allah katında önemi büyük'

Verdiği bilgilerde ibadetlerin bedeni, mali ve hem bedeni hem de mali olmak üzere üç grupta toplandığını bildiren İl Müftü Yardımcısı Taşyapan, kurban ibadetinin ise mali bir ibadet olduğunu kaydetti.

KURBAN'IN KELİME ANLAMI 'YAKINLIK'

Paylaştığı bilgilerde kurbanın fıkıh kitaplarında ‘udhiyye’ şeklinde geçtiğini ve kelime anlamı olarak ‘yakınlık’ı ifade ettiğini, Kurban ibadetinin de Allah’a yaklaştıran ibadet olduğunun altını çizdi. Taşyapan şunları söyledi: “Allah rızası için belli zamanlarda kesilen kurbanlar ve bu ibadet bize nimet olarak verilen bazı hayvanların Allah adına kesilerek yenilmesi, ikram edilmesi ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıdır. Kurbanın kelime manası yakınlık, yada yakınlaşmayı sağlayan vasıtadır. Kurban ibadeti Allah’a yakınlaşmayı sağlaması itibariyle kulluğun, samimiyetin ortaya konulması bakımından çok önemli bir ibadettir.”

BÜTÜN İLAHİ DİNLERDE KURBAN VARDIR, ALLAH KATINDA ÖNEMİ BÜYÜKTÜR

Kurban ibadeti hakkında bilgiler paylaşan Taşyapan, insanlık tarihi boyunca bütün ilahi dinlerde kurban ibadetinden söz edildiğini ve bu nedenle de Allah katında kurban ibadetinin öneminin büyük olduğunu dile getirerek şunları ifade etti; “İnsanlık tarihi boyunca bütün ilahi dinlerde kurban ibadetinden söz edilmiştir. Mahiyetleri farklı olabilir. Mesela Kur’an-ı Kerim’de Hz. Adem’in iki oğlunu Allah’a sunduğu kurbandan söz edilir Maide Suresi 27’nci ayetinde. Burada bahsedilen kurban bugünkü manada kestiğimiz kurbanlardan farklıdır. Ayrıca yüce Rabbimiz Hac Suresi’nin 34’üncü ayetinde bütün ilahi dinlerde kurban hükmünün bulunduğuna işaret eder. Dolayısıyla kurbanın fazileti belki burada öyle açığa çıkıyor. Hz. Adem aleyhisselamdan peygamberimiz Hz. Muhammed’e kadar bütün dinlerde var olan bu kurban ibadetinin önemimin Allah katında öneminin de çok büyük olması lazım. Ayrıca bugünkü anlamda kestiğimiz kurbanların ilk nüvesinin ise ilk olarak Hz İbrahim aleyhisselam ile Hz. İsmail aleyhisselamın tabi oldukları imtihan ve teslimiyet neticesi başladığı için onların bu samimi teslimiyetleri bugün bize yansımaktadır. Hz İbrahim ve İsmail bu samimiyeti ve teslimiyeti göstermiş ve Allah tarafından fidye olacak bir koç gönderilmiş ve Hz. İsmail’in yerine kesilmesi emredilmiştir. Biz de o günden bugüne kadar da her kurban kesimizde hem Allah’ın o nimetini anıyoruz ve Hz. İbrahim ile İsmail’in o samimiyetini, teslimiyetini yinelemiş oluyoruz.” ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ