Taze balık nasıl anlaşılır? Tek tek sıralandı işte taze balığın sırları…
Tarım ve Orman Bakanlığı taze balıkta bulunması gereken nitelikleri sıraladı. Yapılan paylaşımda balık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Tarım ve Orman Bakanlığı bilgilendirici faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan paylaşım dikkat çekti. Bakanlık balık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ‘Taze Balık Nasıl Anlaşılır?’ diyerek sıraladı.
Taze balık nasıl anlaşılır?
Balık alırken balığın solungaçlarına, gözlerine, kokusuna, dokusuna, pul ve derisine dikkat etmek gerekiyor. Şayet bu niteliklerden birisinde bir anormallik görülürse balığı alırken temkinli olmak gerektiğinin altı çiziliyor.
Solungaç
Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça bu renk değişiyor.
Göz
Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar, sonra da içe çöker.
Koku
Taze balık neredeyse kokusuzdur, bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlar.
Doku
Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayat balıklarda bu iz kalır.
Pul-Deri
Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pullar deriye yapışıktır ve elinizi kafadan kuyruğa doğru sürttüğünüzde pullar dökülmüyorsa balık taze demektir.
Kuyruk
Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar.