TEDİRGİN EDEN İDDİA!

Kayseri'de konutlarda doğalgaz kesintisi yaşanacağı iddiası vatandaşı tedirgin etti.

TEDİRGİN EDEN İDDİA!

Tüm Türkiye soğuk hava ve kar yağışının etkileri ile uğraşırken İran’dan gelen doğalgazın 10 gün süre ile kesilmesi “Sanayi kuruluşlarından sonra konutlarda da doğalgaz kesintisi yaşanır mı?” sorusunu akıllara getirdi.

Sanayicilerin gazını kesin fikrini sokaktaki adam da söyler

İran’ın doğalgaz akışını kesmesinin ardından OSB’lerde 3 günlük elektrik kesintisine gidilmiş, 31 Ocak’a kadar OSB’lere 10 gün doğalgaz verilemeyeceği de açıklanmıştı. GazDay Enerji Genel Müdürü Mehmet Doğan, "Sanayicinin gazı kesildi arkasından da elektrik kesintileri yaşandı. Bu yüzden sanayicilerin işleri çok zor ciddi bir zarar söz konusu. Böyle durumlar için acil eylem planı olmalı ve biz bu krize acil eylem planımız olmadan geldik. Bana kızan arkadaşlar var 'acil eylem planımız var' diye. Bu mu acil eylem planı? Sanayicilerin gazını kesin fikrini sokaktaki adam da söyler" dedi.

Kayseri’de kesinti olabilir!

GazDay Enerji Genel Müdürü Mehmet Doğan, 5 gün daha İran’dan doğalgaz akışı yaşanmazsa Kayseri’den Denizli’ye kadar konutların doğalgazının kesilebileceğini ifade etti.

Mehmet Doğan,  Tuz gölü altında depolanan doğalgaz stoğunda sadece 5 günlük rezervinin kaldığını belirterek, “Stoğun bitmesi sorun değil ama çözüm bulunmalı. Çünkü İran'dan zaten gaz gelmiyor eğer Tuz Gölü'nde de gazımız biterse Denizli'ye kadar gaz götürme şansımız kalmayacak.  Kayseri, Konya üzerinden Denizli'ye kadarki alanda evler çok kritik. O bölgede büyük sıkıntılar yaşanabilir" söylemlerinde bulundu.

Mehmet Doğan Yaşanan doğalgaz sıkıntısının nedeni olarak,  gaz fiyatlarının yaz aylarında çok arttığı için yüksek fiyattan gaz almamak için depolardaki doğalgazın kullanıldığını, stokların da bitmek üzere olduğunu açıkladı.

Tuz Gölü sahasında 8 günlük gaz kaldı!

Bir diğer açıklama ise BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım’dan geldi. Gökhan Yardım da mevcut doğalgaz sorununun arz-talep dengesizliğinden ve önceden yapılması gereken hazırlıkların tamamlanmamış olmasından kaynaklandığını söyledi. Yardım, Türkiye gaz rezervinin önemli bir kısmının depolandığı Tuz Gölü sahasında 8 günlük gaz kaldığını aktardı.

Tüketim fazla!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise depolarda kalan doğalgaz rezervi hakkında bir açıklama yapmazken yaşanan doğalgaz sorununa kullanım çok fazla diyerek, “Türkiye’nin doğal gaz sisteminde olağan akışa uygun bir planlamamız söz konusu. Kışa depolarımız dolu girdik ancak tüketimi de göz önünde bulundurmak gerekiyor. 81 ilin 73’ünde geçmiş yıllarda olmayan tüketim söz konusu. Şehirlerde başta mesken olmak üzere kritik üretim tesislerimizde, imalat sektöründe enerji çekişinde bir sıkıntı yaşamadık. Bu süreçten daha az etkilenecek sanayi kuruluşlarıyla yaptık bu planlamayı. Sanayi kesimini birkaç günlük kısıntıyla yöneterek, vatandaşa etkisini hissettirmemeye gayret ediyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Gıda firmalarına elektrik verilmeye başlandı

Öte yandan elektrik kesintisi yaşanan sanayi bölgelerinde gıda üreticilerine pozitif ayrımcılık yapıldı. BOTAŞ tarafından üreticilere gönderilen e-posta ile ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasının sonlandırıldığı bildirildi.

Tasarruf zamanı!

Dün Anadolu Haber’e açıklamalarda bulunan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, ise konutlarda da bir elektrik kesintisi yaşanmasına ihtimal vermediğini dile getirmişti. Büyüksimitçi, her vatandaşa elektrik ve doğalgazını daha dikkatli kullanma çağrısında bulunarak, şu şekilde konuşmuştu:

“Hepimiz akşam eve gittiğini düşünürsek yansımaz. Zaten bunun geçici bir süre olduğunu düşünüyorum. Herkesin enerji tasarrufuyla ilgili çok daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Artık enerjinin çok kıymetli olduğunu hepimiz daha iyi anladık. Hem fiyat olarak çok ciddi maliyeti olmaya başladı hem de bulunabilirlik olarak dünyada da bu iş sıkıntılı. O yüzden biz elimizden geldiği kadar enerji tasarrufu yapacağız evlerimizde de. Çünkü herkesin bu dönemde birlik beraberlik içerisinde destek olması gerekiyor. Bizim fabrikalarımızın çalışmaması ülkenin zararına olan bir durum. Küçük ölçekte bakarsak sanayicilerin zararı gibi görünüyor bu kesinti ama aslına bakarsanız tüm ülkenin zararına olan bir durum. Çünkü bizim üretmemiz gereken bir dönemdeyiz. Üretimi aksatmadan devam etmek zorundayız. O yüzden herkesin bu düşünceyle fazla yanan bir lambayı bile kapatmış olması bu dönemde çok önemli.”

>>Dilek Bayram