Teknopark'ta üretilen su otomasyon sistemi Koru Bin ile büyük tasarruf

Su sektöründe yer alan pompa, depo ve kuyu gibi su yönetimi ile ilgili otomasyon ve kumandalı kontrol sistemi olan 'Koru Bin' adlı proje Teknopark ile hayata geçti ve yaygınlaştı.

Teknopark'ta üretilen su otomasyon sistemi Koru Bin ile büyük tasarruf

Tek bir su kuyusunun yönetimini yaparak hizmeti hayatına başlayan proje, KASKİ, ASKİ, Merzifon, Şarkışla, Antalya ve Yozgat belediyelerinde hizmet vermeye başladı. ERÜ Teknopark'ta oluşturulan su otomasyon, uzaktan kumanda kontrol sistemi Koru Bin ile su pompaları ile su yönetiminde büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlandığı bildirilirken, aynı zamanda su yönetiminde su ile ilgili veriler anlık olarak öğrenilebiliyor.

YOZGAT'TA YILDA 2 MİLYON LİRA ENERJİ TASARRUFU

Koru Bin adlı su yönetimi ve otomasyonu sistemi ile suyunu idare eden Yozgat Belediyesi'nde su yönetimi için harcanan enerji miktarında yıllık toplam 1 milyon 923 bin 600 lira tasarruf sağlandığı kayıtlara geçti. 

Koru Bin su yönetimi ve otomasyonu sistemi ile ayrıca insan marifetiyle işletilerek kontrol edilen su tesislerinden, Scada ile kontrol edildiğinde işçilikten de tasarruf edildiği bilgisi verilirken, su yönetiminin uzaktan kontrol edildiği de belirtildi. ERÜ Teknopark'ta tasarlanan Koru Bin su yönetimi ve otomasyonu sisteminin şu anda yönettiği toplam su miktarı 20 milyon 422 bin 200 metreküp, güç miktarının ise 5 milyon 189 bin 618 kwh olduğu paylaşıldı. 

Koru Bin adlı uzaktan su yönetimi ve otomasyonu sistemi sayesinde sağlanan diğer avantajlar ise şu şekilde sıralanıyor; 'mevcut sistemin tamamının adım adım analizinin yapılması ve yapılan analizler sonucu değerlendirilerek bir rapor hazırlanması, bu raporda mevcut durum hakkında bilgiler verilmesi, yapılması gerekenlerin belirlenmesi, mevcuttaki pompaların güç ölçümü, mevcut sistemde üretilen su debisi ölçümü, sistemdeki diğer aksesuar ile enstrümanlarda ve boru hatlarında oluşan su sürtünme kayıplarının ölçümü,  sistem tamamının adım adım incelenmesi, verimlilik testlerinin yapılması, test sonuçlarına göre raporların hazırlanması, pilot bir bölge seçilerek demo kurulması ve belirli bir süre izlenmesi, izleme sonuçlarına göre komple sistemin yenilenmesi.'

Büyük ölçüde tasarruf sağlandığı görülen söz konusu sistemin bu avantajı nedeniyle daha da yaygınlaşacağı bekleniyor. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ