Teşrik Tekbiri Nedir? Ne zaman getirilir?

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla vatandaşlar Teşrik Tekbirini araştırmaya başladı. Peki Teşrik Tekbiri nedir? Ne zaman getirilir? Haberin detayları Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberlerinde…

Teşrik Tekbiri Nedir? Ne zaman getirilir?

İslam dininde önemli bir yere sahip olan Kurban Bayramı’nda Müslüman vatandaşlar Allah’ın rızasını kazanabilmek için kurban kesecek.

Teşrik Tekbiri Nedir? Ne zaman getirilir?
Teşrik Nedir?
Sözlükte “doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak, bayram namazını kılmak için musallâya çıkmak” anlamlarındaki teşrîk, terim olarak zilhiccenin muayyen günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla tekbir getirmeyi ifade eder. Bu tekbirlere “teşrîk tekbirleri”, tekbirlerin alındığı günlere “teşrîk günleri” denir.

Teşrik Tekbirinin anlamı nedir?

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlere denmektedir. Kurban Bayramının ilk gününe "yevm-i nahr", diğer üç güne ise "eyyâmü't-teşrîk (teşrîk günleri)" denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "arefe günü" denir.
Arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilir ki, buna "teşrîk tekbiri" denir.
Anlamı şöyledir: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur." Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'ûd (r anhümâ)'ya dayanır.

Teşrik Tekbiri ne zaman getirilir?
Kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra Teşrik Tekbiri getirdiğine dair rivayetler vardır. 
Hanefî mezhebinin görüşüne göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez. (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82) Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir.

Teşrik Tekbirinin dini hükmü nedir?

Hanefi mezhebine göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından Teşrik Tekbiri getirmek, her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken Teşrik Tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).