TEV, korona kahramanlarının çocukları için burs fonu oluşturdu

4 Mayıs'ta 53'üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayan Türk Eğitim Vakfı (TEV) Gölcük depremi, Soma maden kazası, Van, Elazığ ve Malatya depremlerinde yaşamlarını yitirenlerin evlatlarına burs desteği sağladığı gibi, şimdi de koronavirüs salgınında yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının çocuklarına destek olmak için burs fonu oluşturdu. TEV Kayseri Yürütme Kurulu Başkanı Akın Bayrak, söz konusu burs fonu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

TEV, korona kahramanlarının çocukları için burs fonu oluşturdu

Türk Eğitim Vakfı’nın ‘Korona Kahramanları Burs Fonu’nun içeriği nedir?

Bu fon, koronavirüsle mücadele ederken yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının çocuklarını kapsamakta olup iki aşamalı olarak uygulanacaktır. Birinci aşamada, sadece sağlık çalışanlarının geride bıraktığı çocuklarına verilen bir burstur ve 3 yaşından başlayıp tahsil hayatının sonuna kadar devam eder. Bu fonda ilk yıl başarı şartı aranmayacak, sonraki yıllarda aranacaktır.

İkinci aşamada ise yine koronavirüs ile mücadele eden ama sağlık çalışanı olmayan; polis, kargo çalışanı, market çalışanı gibi pandemiden dolayı zorunlu çalışan iş kollarını kapsıyor. Burada da yine bu kapsamda çalışanların geride bıraktıkları çocuklarına sağlık çalışanlarının çocukları ile aynı şartlarda destek olacağız. Ancak bu destek, tesis edeceğimiz fonun büyüklüğü yeterli olursa hayata geçebilecektir. Bu bakımdan bağışçıların desteği bizim için çok önemli.

Başvurular ne zaman başlayacak ve başvuru işlemleri nasıl olacak?

Başvurular başladı. Yukarıdaki yeterliliklere sahip olan her TC vatandaşı Vakfı’mızın internet sitesi olan; www.tev.org.tr adresi üzerinden başvurularını yapabilir. Burada temel iki şartımız var; ilki TC vatandaşı olmak, ikincisi ise yukarıda bahsettiğimiz üzere; koronavirüsle mücadele ederken yaşamını yitiren sağlık çalışanı ya da pandemi sürecinde tam zamanlı iş kollarında çalışırken yine hastalıktan dolayı yaşamını yitiren bir çalışanın evlâdı olmak.

Burs miktarı; 2019-2020 sezonu için ilköğretim ve ortaöğretimde aylık 300, lisede ise 700 TL’dir. Burslar 1 Ekim tarihinden itibaren enflasyon miktarı oranında artırılarak verilmeye başlanacaktır.

Burslara bağışta bulunmak isteyenler ise bizlere, şu hesap numaralarından, açıklama kısmına ‘Vefa Fonu’ yazarak bağışta bulunabilecek:

Yapı Kredi İBAN: TR64 0006 7010 0000 0082 3640 71

İş Bankası  İBAN: TR89 0006 4000 0015 3003 9107 98

 

Genel Müdürlük: 

Garanti Bankası İBAN:  TR20 0006 2000 1190 0006 2967 15

Yapı Kredi İBAN:  TR84 0006 7010 0000 0085 4824 55

 

TEV’in koronavirüs sürecindeki diğer faaliyetleri neler oldu?

Koronavirüs sürecinden önce TEV, Gölcük depreminde, Soma maden kazasında, Van depreminde yaşamını yitirenlerin çocuklarına burs fonu oluşturdu. Keza Van depreminde Van’da bir bağışçı marifetiyle bir ortaokul da yapıldı. Bu ortaokula Kayseri’den bir bağışçımız da bir kamyon masa, sandalye gönderdi. Yakın zaman da yaşadığımız Elazığ ve Malatya depremlerinde yaşamlarını yitiren ailelerin çocuklarından burs verilecek olanlar da tespit edilmiş durumda.

Pandemi olayı dolayısıyla ise TEV olarak şunları gerçekleştirdik:

- Bizim, daire ya da başka herhangi bir mülkünü bağışlamış olan 653 büyük bağışçımız var. Onun yanı sıra da binlerce standart bağışçımız bulunuyor. Pandemi sürecinde TEV olarak tüm bağışçılarımızı aradık, ihtiyaçları olanların ihtiyaçlarını giderdik. Halen daha düzenli aralıklarla kendileriyle iletişim kurmaya devam ediyoruz. Büyük bağışçılarımızdan 500’ü 65 yaş üstü. Evde kaldıkları bu süre zarfında kendilerine daha fazla özen gösterdik, daha sık aralıklarla arayıp moralleri yükseltmeye çalışıyoruz, yine ihtiyaçları varsa gideriyoruz.

- Ayrıca, halen 5 bin 500 üniversite, bin 500 kadar da meslek lisesi bursiyerimiz var. Onlara bu sürece dair bir anket uyguladık. Bu anketin sonucunda, pandemi sürecinde hangi konularda sorun yaşadıklarını, ne gibi ihtiyaçları olduğunu tespit ettik, bağışçılardan tedarik ederek imkân ölçüsünde kendilerine internet bağlantısı sağlamaya çalıştık. 300 öğrenciye böyle bir destek verildi.

- Bursiyerlerimize bağışçılarımızı görüntülü arattık. Çok duygulu anlar yaşandı, bağışçılar ve öğrenciler böyle bir görev üstlenmiş olmaktan dolayı çok mutlu oldular.

- Öte yandan eski bursiyerlerimizi de aradık. Onların da hal, hatırlarını sorduk. TEV’le iletişimlerinin sürekli olmasını temin etmeye çalıştık.

- TEV kurumsal hizmetler kapsamında ise çalışanlarımızın sağlığını düşünerek bu süreçte evden çalışma metodunu uyguladık; zorunlu haller dışında bürolara gidilmedi.

- Ankara’daki 200 yataklı TEV Sedef Ölçer Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nu sağlık çalışanlarının emrine tahsis ettik. Bir ayı geçkin bir zamandır Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin sağlıkçıları burada kalıyor.

Son aşamada da bahsini ettiğimiz; ‘Korona Kahramanları Burs Fonu’nu oluşturduk.

Biz TEV olarak bu süreçte sağlık çalışanları meselesini çok önemsedik. Çünkü TEV’in şu andaki bursiyerlerinin yüzde 24’ü; tıp fakültesi, eczacılık fakültesi, diş hekimliği, sağlık bilimleri fakültesi ve sağlık meslek yüksekokullarında eğitim gören öğrencilerdir.

Son olarak size bağışta bulunmak isteyenlere mesajınız ne olur?

Koronavirüs mücadelesinde hayatını kaybetmiş sağlık çalışanlarının çocuklarına destek olmak bizim önemli bir görevimiz. O bakımdan o yolda vefat etmiş insanların çocuklarının gelecekleriyle ilgili bir endişeleri olmamaları hususunda TEV olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, bağışçılarımızın da bu duyarlılık içinde olduğunu biliyoruz. Bu fona katkıda bulunmak isteyenleri TEV Kayseri Şubesi’nin hesaplarına ‘Vefa Fonu’ açıklamasıyla bağış yapmalarını bekliyoruz. Ayrıca burs fonu ile koronavirüs sürecinde sağlık dışındaki diğer alanlarda zorunlu olarak çalışan korona kahramanlarının çocuklarının da koruma altına alınabileceğinin bilincinde olmalarını istiyoruz. Ancak söylediğimiz gibi bu, fonun büyüklüğüne bağlı. Fon ne kadar büyük olursa sağlık alanı dışında çalışanların geride bıraktıkları çocuklara ulaşma şansımız o kadar fazla olur. O nedenle tüm vatandaşlarımızın bu konuda hassas davranmalarını temenni ediyoruz.

 

Türk Eğitim Vakfı ve Kayseri Şubesi hakkında…

TEV, 4 Mayıs 1967’de Vehbi Koç önderliğinde, eğitime gönül vermiş 205 kadar hayırsever tarafından kuruldu. 4 Mayısta 43’üncü yıl dönümünü kutlayan TEV’in kuruluş amacı; Türk milli eğitim sistemini desteklemek, eğitimde fırsat eşitliğine katkıda bulunmak, bilgi üreten ve bilgiyi iyi kullanan nesillerin yetişmesine yardımcı olmak şeklinde özetlenebilir. Bugüne kadar 250 bin yurtiçi, 2 bin yurt dışı burs vermiş, 30 adet eğitim tesisi yaptırarak eğitim sistemine katmıştır. Üstün başarılı ve yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü TEVİTÖL adında bir de lisemiz vardır. Ayrıca, İzmir, Trabzon ve Ankara’da 3 kız yurdumuz bulunmaktadır.

Kayseri Şubesi ise eğitime gönül vermiş iş insanı, akademisyen ve serbest meslek erbabı 26 kişi tarafından 2008 yılında kurulmuştur. Değerli bağışçılarımız katkılarıyla, şubemiz, 12 yıldan bu yana bursiyer sayısı ve gelirlerini artırmıştır. Halen Kayseri’de TEV’in burs verdiği öğrenci sayısı 258’dir. Hayırsever Kayserililer, bu öğrencilerin 93’üne kendi oluşturdukları burs fonları ile destek sağlamaktadır.