TIP FAKÜLTESİ BORÇ BATAĞINDA
Türkiye'nin önde gelen birçok tıp fakültesinde gibi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinin de borçları katlanarak büyüyor. 120 milyon liraya çıktığı belirtilen borç nedeniyle ödemeler 1 yıldan önce yapılamıyor.
TIP FAKÜLTELERİ SIKINTILI
Türkiye’de üniversitelerin tıp fakültelerine bağlı olarak sağlık hizmeti veren hastanelerin büyük bölümü adeta borç batağına batmış durumda. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinin 250 milyon liralık borcu nedeniyle faaliyetlerinin durma noktasında olduğu açıklanmıştı. Aynı şekilde İstanbul Çapa Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanelerinin de borç batağında olduğu ortaya çıkmıştı. Her iki hastanenin toplum borcunun 600 milyon lirayı bulduğu belirtilmişti.
ERCİYES’TE BORÇ KATLANIYOR
Türkiye’nin önde gelen tıp fakültesi hastanelerinden biri olan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’nin de diğer fakültelerle aynı durumda olduğu belirtiliyor. Fakültenin medikal firmalar başta olmak üzere piyasaya olan borcunun 120 milyon lirayı bulduğu öğrenildi. Borç miktarının her yıl katlanarak arttığı ve gelecek açısından sorun oluşturmaya başladığı ifade edilirken, gelirlerde de artış olmadığı kaydediliyor.
Türkiye’de birçok tıp fakültesi hastanesinin yaşadığı borç sorunu, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Eğitim ve Araştırma Hastanesi için de büyük bir sorun oluşturmaya başladı. Tıp fakültesi hastanesinin borçları her yıl katlanarak, 120 milyon lirayı bulmuş durumda.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin medikal firmalara 250 milyon TL'lik borcu nedeniyle faaliyetlerini durdurma noktasına geldiğinin ortaya çıkmasının ardından İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanelerinin de borç batağında olduğu ortaya çıkmıştı. İki tıp fakültesi hastanelerinin medikal firmalara toplamda 600 milyon TL'ye yakın borcu var ve borçlar da 4 yıl gecikmeli ödeniyor. Bu ve diğer hastaneler gibi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de borçlardan dolayı sorunlar yaşanıyor.
GELİRLERİ DÜŞÜK
Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, üniversite hastaneleri, muayene olan her hasta için SGK'dan 42 TL ödeme alıyor. Bunun dışında hastalardan hiçbir şekilde ücret talep edilmezken, bu 42 TL içine hastanın muayene, laboratuvar tahlilleri ve diğer tüm tetkikleri giriyor. Üniversite hastanelerine gelen hastaların büyük bir çoğunluğunu da tıbben zor vakalar olduğu için, hemen her hastanın maliyeti, ödenen ücretin üstüne çıkıyor. Ayrıca Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) belirlenen ücretlere 10 yıldır zam yapılamadığı için giderler artarken, gelirler hep aynı kalıyor. Taşeron olarak çalıştırılan güvenlik, yemekhane çalışanlarının ücretleri de üniversitenin bütçesinden ödeniyor.
HASTANELER NELER İSTİYOR
Üniversite hastanelerinin gelir-gider dengesinin sağlanabilmesi için öncelikli olarak sistemin düzeltilmesi gerekiyor ve SUT kararı ile 10 yıl önce belirlenen fiyatlarının düzeltilmesi gerekiyor. Şu ana kadar birikmiş borçların medikal firmalara devlet tarafından ödenerek silinmesi gerekiyor. 2010 yılına kadar 250 TL karşılığında poliklinik dışında hastanede muayene yapılabiliyordu ancak daha sonra bu ücretler 100 TL'ye kadar düşürüldü.
'İHALEYE KATILACAK FİRMA BULAMIYORLAR'
Sağlık Bakanlığı'na bağlı olmayan birçok tıp fakültesi bu borç batağındayken fakülte yetkililerinin ilaç, tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme almak için açtıkları ihalelere birçok büyük firma katılmıyor. Satın alınan malzemeler kalite olarak daha düşük olsa bile daha yüksek fiyata satın alınıyor çünkü ihaleye katılan firmalar ödemelerini gecikmeli alacağını bildiği için ürünleri daha yüksek fiyattan satmaya çalışıyor.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinin bazı tahsil edilemeyen alacakları olmasına karşın piyasalara olan borcunun 2018 yılı itibariyle 120 milyon lirayı geçtiği belirtiliyor. 2010 yılında 23 milyon lira olan borç miktarı, 2011 yılında 30 milyona, 2015 yılında ise 35 milyona çıktı. Son üç yıl içerisinde ise bu borç katlanarak 120 milyon liraya ulaştı.
Borçların artması nedeniyle Erciyes Üniversitesi’nde ödemeler 12 ay sonra yapılabiliyor. Bazı malzemeler de geç ödeme nedeniyle piyasa fiyatlarının çok üzerinde alınmak zorunda kalınıyor.
HABER MERKEZİ