Toplu taşımada konuşmak yasak

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Bireysel Taşımacılık Grubu Başkanı ve Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği Başkanı (TÜRSİD) Feyzullah Gündoğdu, Kayseri 'de yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında toplu taşıma araçlarında konuşulmaması uygulaması başlatıldığını bildirdi. 

Toplu taşımada konuşmak yasak

YÜKSEK SESLİLİK, 50 KAT PARTİKÜL YAYIYOR

Son zamanlarda vaka artışı nedeniyle Kayseri 'deki toplu taşıma araçlarında yolcuların telefonla ve birbirleri ile konuşmasını sınırlandırma yoluna gittiklerini belirten Gündoğdu, "Bunu yaparken uluslararası çalışmalardan etkilendik. İspanya 'da yapılan bir çalışma var. Konuştuğunuz zaman çevreye, sessiz kaldığınızdan 50 kat daha fazla dışarıya partikül yayıyorsunuz. Biz bu konuşmayı sınırlayabilirsek toplu taşıma araçlarını daha güvenli hale getirebiliriz. Yolculara gerekli olmadıkça konuşmayın diye poster ve anonslarla uyarılarda bulunuyoruz. Yiyecek tüketilmemesi ve konuşulmaması ciddi anlamda bulaş oranını azaltıyor. Bu, Türkiye 'de yaygınlaşırsa ulaşım araçları daha güvenilir hale gelir. Toplu taşımada kişisel hijyen kuralları da önemli. Yolcular araçlarda konuşmamalı ve yiyecek tüketmemeli." diye konuştu.

Gündoğdu, araçlarda temiz hava döngüsünün de riski azalttığına dikkati çekerek, Türkiye 'de toplu taşıma araçlarında buna yönelik teknik düzenleme yapıldığını dile getirdi.

"TOPLU TAŞIMAYA OLAN GÜVENİ KAZANMALIYIZ"

Güven kaybından dolayı toplu taşıma aracı kullanımının azalmasının bireysel araç trafiğini artıracağını, bunun da hava kirliliğine neden olacağını dile getiren Gündoğdu, toplu taşımaya güvenin yeniden kazanılması gerektiğini sözlerine ekledi. AA