'Toplumu kadınlar yönetiyor'

Kayseri Lider İş Kadınları Derneği kurucusu Nurhayat Canbolat Vural 'Toplumu kadınlar yönetiyor.' dedi. Kayseri Lider İş Kadınları Derneği kurucusu Nurhayat Canbolat Vural ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Toplumu kadınlar yönetiyor'

Kayseri’de sektöründe başarılı iş kadınlarından oluşan üyeleri ile iş kadınlarının desteklenmesini hedefleyen projeleriyle anılan Kayseri Lider İş Kadınları Derneği kurucusu Nurhayat Canbolat Vural ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Vural gazetemize kadınların toplumdaki önemini anlatan değerli açıklamalarda bulundu.

Kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Nurhayat Canbolat Vural. Mali müşavirim, bağımsız denetçiyim. Aynı zamanda da Kayseri Lider İş Kadınları Derneği'nin kurucu başkanıyım. 1980 doğumluyum, 10 yıl Kayseri civarında elektrik sektöründe çalıştım. Oradan ayrıldıktan sonra kendi ofisimi ve işimi kurmaya karar verdim. 21 yıllık iş hayatımın içinde, 11 yıllık da bir büroculuk tecrübem var. Motto Mali Danışmanlık Limited Şirketi olarak iş hayatındayım. İş hayatı ilerledikçe gördüm ki kadınlar bu coğrafyada maalesef 10-0 geriden iş hayatına başlıyorlar ve gördüm ki hiç iş kadınlarıyla ilgili bir dernek yok. Yani kurucu atanan bir ticaret odamızda bir komisyon var. Bunun dışında sosyal dernekler var ama iş kadınlarına yönelik, iş insanlarına yönelik bu bağlamda bir dernek yok. Bunun üzerine kısaca KLİK, Kayseri Lider İş Kadınları Derneği'ni kurma kararı aldık. Yönetim kurulunu oluşturduk. 27.12.2022 yılında kurulduk. Yaklaşık bir yıl oldu. Daha bebek bir dernek aslında, bir yıl bile olmadı. Fakat maalesef ki hemen kuruluşumuzun akabinde bir depremle karşılaştık. Hal böyle olunca daha çok toplumsal faydaya yöneldik. Biraz faaliyetlerimiz geride kaldı ama sağlık olsun. Bu yara hepimizin yarası, bir şekilde sarılacak. Hala orayla ilgili faaliyetlerimiz devam ediyor.

'Toplumu kadınlar yönetiyor'

Bu derneği kurmakta ki fikir nereden doğdu?

Aslında bu fikir biraz imece usulü, biraz da kadınların bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Özellikle işinin başında gerçekten elini taşın altına koymuş, bu mücadelenin ortasında, bu mücadeleyi yaşamış ve bu mücadele ateşiyle yanmış kadınlardan oluşan çok ciddi bir yönetim kurulumuz var. Üyelerimiz de hepsi işinin başında, hepsi bu yollardan geçmiş. Bir nebze kimin hayatına ne kadar dokunabiliriz, gençlere nasıl yol verebiliriz ve kadınları nasıl yukarıya taşırız diye düşündük. Bir söz paylaşmak istiyorum: "İrade duygusal bir güçtür ve onun üstünde etkili olmak isteyen her fikir tutkuya bürünmek zorundadır." demiş Irvin Yalov. Biz de bu tutkuyla doğduk aslında. Bir de tabii ki atamızın çok ciddi bir feyz aldığımız sözü var: "Toplum, kadın ve erkek iki cins insandan oluşan münferit bir yapıdır. Mümkün müdür ki kitlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kitlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kalsın, öteki yarısı göklere yükselebilsin?" Aslında amacımız tam da bu.

Vizyonumuz nedir?

Kadınların iş dünyasında lider olarak iş hayatına katılmaları, eğitim ve mentorlukle desteklenerek kadın girişimciliğini teşvik etmek, kadınları toplum içinde etkin bir şekilde temsil etmek ve buradan yola çıkarak aslında adil bir sistemin kurulmasına odaklanmak, bütün amacımız bu.
Peki bununla ilgili projeleriniz var mı? Hayata geçirdiğiniz ya da şu an hayata geçirmek için beklediğiniz?
Evet, biz alt komitelerimizi daha net bir şekilde oluşturduk. Bu komitelerimiz şu anda çalışmalarını sürdürüyor. Organizasyon komitesi etkinlik takvimimizi belirledi. Etkinlik takvimimizin ilk projesi, her ay bir mentörlük eğitimi düzenlemek. Bu eğitimlerde, iş dünyasından başarılı bir insanın bize alanında rehberlik etmesini sağlıyoruz. Sonrasında kendi kariyer havuzumuzu oluşturmayı planlıyoruz. Ayrıca bir kamu spotu hazırlamayı düşünüyoruz. Bu kamu spotu, adil sistemin inşasına odaklanan bir senaryo ile hazırlanacak. Senaryonun sinopsisini zaten oluşturduk. Ve bu sinopsisi, Allah nasip ederse, meclisimize göndereceğiz. Kadın milletvekillerimize hem hayırlı olsun dileklerimizi iletip hem de sesimizi duyurmayı amaçlıyoruz. En çok önemsediğimiz projelerden biri de şu: Eğer meclise ulaşabilirsek, biliyorsunuz ki iş hayatında kadınlar neredeyse 35 yaşından sonra atılıyorlar. Çünkü toplum ve aile düzeni bunu gerektiriyor. Bizim şöyle bir talebimiz olacak: Genç girişimci istisnasının kadınlarda yaş ortalamasının 35'e yükseltilmesi ve BAĞKUR istisnasında 2 yıl prim ödenmesi konusunda taleplerimiz olacak. Bu konuyu da çok önemsiyoruz.

Üyelerinizi nasıl kabul ediyorsunuz, üyeleriniz kimlerden oluşuyor, yönetim kurulunuz, denetim kurulunuz kimlerden oluşuyor?

Üyeliğe kabul için tüzüğümüzde belirtilen şartları taşımanız gerekiyor. Bunlar, vergi levhalı veya bir kurum ortağı kadın olmak ve iş hayatının içinde olmak. Ayrıca bir başkan ve yönetim kurulu üyesinin referansıyla başvurmanız lazım. Başvurunuz uygun görülürse yönetim kurulu onayından sonra üyeliğiniz gerçekleşir. Yönetim kurulumuz 9 kişiden oluşuyor. Yönetim kurulunu seçerken her kesimin problemlerini gündeme alabilmek için, çok sesli ve renkli bir mozaik oluşturacak şekilde sektörlere dağıtarak oluşturduk. Üyelerimizde de çeşitliliğe çok önem veriyoruz. Kurucu Başkan ben olmakla birlikte,  Onursal Üyemiz Zuhal Gözüküçük, Gözüküçük Makina’nın ortağı. Başkan Yardımcılarımız; Hülya Tiritoğlu, Çemens'in sahibi. Mehtap İnciroğlu, İnotonun ortaklarından.  Genel Sekreterimiz Avukat Burcu Kantarcı, Sistemglobal'in ortaklarından. Saymanımız Gülşen Başyazıcıoğlu, Kayseri Yem'in ortaklarından. Hayriye Tozkar, Hayriye Tozkar Kreşin sahibi. İstiklal Bahtiyar, İstiklal Sigorta'nın sahibi. Betül Üner, Üner Yapı'nın sahibi ve Beyhan Köseoğlu kendine ait danışmanlık firması olan ve aynı zamanda yazar. Denetim kurulumuz da Eczacı Ayşe Uzunlu, Fatma Yılmaz Duran Atölye Masal ve Emre Taş Madenciliğin ortaklarından ve Avukat Rukiye Cerit Öğüç'ten oluşuyor. Böylece hem inşaat hem sigorta hem yazarlık hem danışmanlık hem kreş hem avukatlık hem mali müşavirlik hem satış hem de üretim sektörlerinden arkadaşlarımız var ve yelpazemiz oldukça geniş.

Projelerinizin içinde kadınların iş hayatında yaşadığı zorluklar, annelerin özellikle iş hayatında yaşadığı zorluklarla ilgili bir projeniz var mı? Bununla ilgili neler düşünüyorsunuz?

Evet, var. Üyelerimizin arasında bir de psikolog danışmanımız var. Ondan destek almayı düşünüyoruz. Hekimlerimiz var, özellikle kadın sağlığıyla ilgili böyle klasik eğitimler değil ama daha nitelikli, daha ileri düzeyde, kadınların ihtiyacını görecek ve işlerini aslında kolaylaştıracak bir yapımız var. Geçen gün isterseniz sosyal faaliyet kapsamında bizim üst kuruluşumuz olan ORSİFED Orta Anadolu İş ve Girişim Dünyası Federasyonu'na üyeyiz. Bu bağlamda "Orada Duru Verseydi Zaman" diye çok güzel bir müzikal gösteri gerçekleştirildi, Pınar Ayhan Hanımefendi'nin sunumuyla. Tek kişilik tarihi bir müzikal idi. Gelenlerin yorumları bizleri çok etkiledi; "3 saat tarih dersi aldık, gerçekten doğru bildiğimiz yanlışları düzelttik, toparladık. Keşke çocuklarımızla gelseydik, çocuklarımızı da getirseydik" diye dönüşler çok fazlalıkla oldu. Mentörlük eğitimleriyle olsun, bir de Kayseri'nin Tedx'ini oluşturma gibi bir projemiz de var. Bu bağlamda elimizden geleni yapacağız. Güçlü kadın güçlü gelecek diyoruz.

Bu hayalle mi başladınız yani, burayı kurmaktaki hayaliniz bu muydu?

Evet, tam da buydu. Çünkü biz toplumu aslında kadınların yönettiğine inanıyoruz. Çünkü aileyi kadın yetiştiriyor, fertleri bir kadın yetiştirince de kadın ne kadar yükseğe çıkarsa aslında otomatik olarak bütün kitle, bütün toplum da o kadar yükseğe çıkıyor. Kadın eğitimli olursa eğitir. Bu yüzden güçlü kadını, liyakatlı, okumuş, kendini ve toplumu yükseğe çıkartacak kadını çok daha fazla önemsiyoruz. Bunun yolu da bence adil bir sistemden ve eğitimden geçiyor. Bu bağlamda da hem gençlerin önünü açabilmek hem işinde bir takım problemler yaşayanlara bir nebze olsun dokunabilmek için şöyle bir projemiz var: finansmana erişimle ilgili eğitimler düzenlemek istiyoruz. Kobilerin dertleri ayrı, daha büyük işletmelerin dertleri ayrı. Hepsine elimizden geldiğince yetişip, elimizden geldiğince eğitimlerle, fikir jimnastiği ile ve sinerjiyle bir şeyleri çözmek ve bir nebze de tabii sosyal hayatta birbirimize destek olarak biraz da rahatlamak hedefimiz var.

KLİK olarak topluma vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

Var aslında bunu söyledim ama tekrar etmekten onur ve gurur duyarım. Atatürk’ün de ışığında güçlü kadın güçlü gelecek diyoruz.

Haber>>Gülşen Büyükçekiç