TÜİK açıkladı! Kayserililerin maddi durumu kötüye mi gidiyor?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye genelinde kasım ayında devredilen araç sayılarını açıkladı. Kayseri'de Kasım ayında devri yapılan araç sayısı, Türkiye genelinde olduğu gibi önemli bir artış gösterdi. Bu artışın arkasında maddi sorunların olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Kayseri’de Kasım ayında devri yapılan araç sayısı, Türkiye genelinde olduğu gibi önemli bir artış gösterdi. Ancak, ekonomik koşulların zorluğu ve hayat pahalılığının yükseldiği bir dönemde, bu artışın arkasında maddi sorunların neden olup olmadığı merak ediliyor.
Açıklanan verilere göre, Kayseri’de toplamda 15 bin 034 aracın devri yapılırken, bunun 11 bin 121’inin otomobil olduğu dikkat çekti. Kayseri’de Kasım ayında devri yapılan araç türleri ve sayıları şöyle sıralandı;
Otomobil: 11.121 adet
Kamyonet: 2.311 adet
Motosiklet: 498 adet
Kamyon: 352 adet
Traktör: 418 adet
Minibüs: 207 adet
Otobüs: 104 adet
Özel Amaçlı Taşıt: 23 adet
Son yıllarda artan enflasyon ve hayat pahalılığı, vatandaşların mali durumlarını zorlaştırdı. Otomobil ve diğer taşıt alım-satımlarının artış göstermesi, insanların değişen maddi durumları ve ekonomik tercihleriyle doğrudan ilişkilendirildi.
917 Bin haracın devri yapıldı
Türkiye genelinde Kasım ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı 188 bin 966 adet olarak açıklanırken, devri yapılan taşıt sayısı ise 917 bin 715 oldu. Türkiye genelinde devri yapılan araçların yüzde 68,7’sini otomobiller oluştururken, yüzde 15,4’ünü kamyonetler, yüzde 8,2’sini motosikletler ve yüzde 3,2’sini traktörler oluşturdu.
Araç piyasası hareketlendi
Kayseri, Türkiye genelindeki bu oranlarla paralel bir tablo çizerken, özellikle otomobil ve kamyonetlerin yüksek oranları dikkat çekti. Dolayısıyla kişisel kullanılan araçların ve ticari araçların piyasayı hareketlendirdiği ortaya çıktı.
Borç ödeyebilmek için araçlar satılıyor
Ülke genelinde, özellikle 2024 yılının ikinci yarısında hızla artan enflasyon, döviz kuru dalgalanmaları ve artan yaşam maliyetleri, vatandaşların maddi durumunu zorlaştırdı. Ev kiraları, gıda fiyatları ve diğer temel ihtiyaçlardaki artış, bireysel harcamaları kısıtladı. Dolayısıyla vatandaşlar bazı ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve var olan borçlarını ödeyebilmek için otomobillerini satıyor veya daha ucuz model olanları almayı tercih ediyor.