TÜİK kötümser tablo çiziyor! - Ekonomi nasıl etkilenecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ortak çalışması, tüketici eğilim anketine ait sonuçlar, vatandaşların ekonomik beklentilerinde yaşanan olumsuz değişimi gözler önüne serdi. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...

TÜİK kötümser tablo çiziyor! - Ekonomi nasıl etkilenecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ortak çalışması, tüketici eğilim anketinin sonuçları, vatandaşların ekonomik beklentilerinde yaşanan olumsuz değişimi gözler önüne serdi. Tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1 oranında düşüş göstererek 79,8 seviyesine geriledi. Ekim ayında bu endeks 80,6 olarak ölçülmüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ortak yürüttüğü anket çalışmasının sonuçları ülkede yaşanan gerçeklerin açığa çıkmasını sağladı. Anketten elde dilen sonuca göre tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1 oranında düşüş göstererek 79,8 seviyesine geriledi. Ekim ayında bu endeks 80,6 olarak ölçülmüştü.

Hane halkının maddi durumu kısmen iyileşiyor

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu değerlendirilen endekste sınırlı bir iyileşmeye görüldü. Ekim ayında 64,7 olan bu endeks, Kasım ayında 66,1'e yükseldi. Ancak bu artış, genel ekonomik beklentilerdeki düşüşle dengelendi.

Gelecek 12 aya dair ekonomik beklentiler zayıflıyor

Katılımcıların önümüzdeki 12 aylık dönemde hanelerinin maddi durumuna dair beklentilerini ölçen endeks, Ekim ayındaki 82,1 seviyesinden Kasım'da 80,6'ya geriledi. Genel ekonomik durum beklentisi ise 73,8 seviyesine indi. Elde edilen bu sonuçlar, tüketicilerin önümüzdeki döneme yönelik ekonomik beklentilerinde ciddi bir ümitsizlik yaşandığını ortaya koyuyor.

Kötümserlik ve iyimserlik ayrımı

TÜİK’in açıklamasında, tüketici güven endeksinin 0 ile 200 arasında bir değer alabildiği ve 100 seviyesinin tüketici güveninde iyimserlikle kötümserlik arasındaki sınır olduğu hatırlatılarak, Endeksin 100’ün altında kaldığı ve vatandaşların ekonomik duruma dair beklentilerinde genel anlamda kötümserlik beklentisinin yaşandığı ifade edildi.

Ekonomik beklentiler neden zayıflıyor?

Uzmanlara göre, artan enflasyon, yükselen yaşam maliyetleri ve küresel ekonomik belirsizlikler, tüketicilerin ekonomik beklentilerini şekillendiren en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Ayrıca, döviz kurundaki dalgalanmalar ve işsizlik oranlarındaki yükseliş, vatandaşların geleceğe yönelik umutlarının azalmasındaki en büyük etkenler arasında bulunuyor. 

Türkiye’nin tüketici güven endeksindeki bu olumsuz tablo, ekonomideki kırılganlıkların gündemde kalmaya devam edeceğini gösteriyor.