Tulgar: 'Kurban Bayramı'nda eti sağlıklı tüketin'

Memorial Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Hülya Tulgar, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda etin sağlıklı ve steril bir ortamda hazırlanması, doğru şekilde saklanması ve pişirilmesinin, sağlıklı tüketim açısından önemli olduğunu söyledi.

Tulgar: 'Kurban Bayramı'nda eti sağlıklı tüketin'

Etin sağlıklı hazırlanmasının hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların önlenmesinin yanı sıra zararlı mikroorganizmalar nedeniyle oluşacak mide ve bağırsak enfeksiyonlarından da koruduğunu belirten Diyetisyen Hülya Tulgar, kesilen hayvanın etinin hemen tüketilmemesi uyarısında bulundu. Ette bulunan mikroorganizmaların ilk 24 saat içinde eti sertleştirdiğini ve hazmını zorlaştırdığını belirten Diyetisyen Hülya Tulgar, “Bu nedenle kurban etinin 1-2 gün soğuk bir ortamda bekletilmesi, mikroorganizmaların etkisiz hale gelmesi açısından önemlidir. Büyükbaş hayvanların etlerinin 0 derecede bir süre bekletilmesiyle ette yumuşama sağlanabilir. Özellikle mide ve bağırsak sorunu olan kişilerin et tüketiminde dikkatli olması gerekir” dedi.
 
Eti kendi yağı ile yakmadan pişirin
 
Etin kalitesini, pişirme yönteminin belirlediğini kaydeden Tulgar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Lezzet, koku ve besin değerleri pişirme yöntemiyle doğrudan ilişkilidir. Mangalda veya yağda kızartılıp, çok uzun süre ısıya maruz kalan etler kanserojen etkinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca bu pişirme yöntemleri uygulanan etlerin içleri de çiğ kalmaktadır. Çiğ olarak tüketilen etler ise besin zehirlenmesine neden olabilmektedir. Kurban etiyle yapılan yemeklerde tereyağı, kuyruk ve iç yağının kullanılması önerilmemektedir.”
 
Ateşten 15 santimetre uzakta pişirmekte fayda var
 
Izgara pişirilecek kurban etinde vitaminin yok olmaması için 15 santim kuralına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Tulgar, “Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı etin bu yağlarla pişirildikten sonra yenmesi vücuttaki yağ dengesini bozmaktadır. Kurban eti ızgarada pişirilecekse vitamin değerlerinin yok olmaması ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için ateşten 15 santimetre uzağa yerleştirilmelidir. Kömür, kor halini aldıktan sonra et ateş üzerine konulmalı, böylece pişme süresi uzun tutulmalıdır” diye konuştu.
 
Kurban etini küçük parçalar halinde dondurun
 
Kurban etlerini küçük parçalara ayırarak steril kaplarda -32 derecede saklamak gerektiğini söyleyen Diyetisyen Hülya Tulgar, “Kurban etleri buzdolabında -18 derecede uzun süre bozulmadan kalabilmektedir. Dış ortamda çözdürülen etlerin tekrar dondurulması ve daha sonra tüketilmesi son derece tehlikelidir. Bu işlem sırasında insan vücuduna zarar veren mikroorganizmalar kolayca üremektedir. Kurban etlerinin buzdolabının sıcaklığı daha düşük bölümünde çözdürüldükten sonra tüketilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. HABER-FOTO: İHA