Tulgar: 'Obezite hastalıkların habercisi'

Çağımızın hastalığı olarak bilinen obezite, modern hayatın beraberinde getirdiği hareketsizlik ve tembelliğin vücudun dengesini bozması ile oluştuğunu söyleyen Kayseri Memorial Hastanesi Uzman Diyetisyen Hülya Tulgar, 'Sağlığı bozacak düzeyde vücuttaki yağ miktarının artmasıyla karakterize bir sağlık problemidir' dedi.

Tulgar: 'Obezite hastalıkların habercisi'

Diyetisyen Tulgar, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının durağan yaşam tarzı ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkan obezitenin birçok sağlık sorununun başlamasına neden olduğunu belirterek, bunların uyku apnesi, astım, polikistik over sendromu, diyabet, hipertansiyon, safra kesesi hastalıkları, gut, karaciğer yağlanması ve diğer kanser türleri bu sağlık problemi arasında olduğunu vurguladı.

Aşırı kilo almaya bağlı olarak ortaya çıkan estetik yoksunluğu nedeniyle psikolojik sorunların da başlangıç noktası olduğunu söyleyen Tulgar, sözlerine şunları ekledi; “Fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması, enerji alımı ve kullanımı arasındaki dengesizliğin neden olmasıyla ortaya çıkan obezite, yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir”.

Obezite’nin tedavi edilen kronik bir hastalık olduğunu da açıklayan Tulgar, “Obezite tedavisinin kişiye özgü olması önemlidir. Obezite tedavisinde; tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır” diye konuştu.

Obezite tedavisinin hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist işbirliği içinde olması gerektiğini açıklayan Tulgar, son olarak şunları öneriyor; “Yanlış diyetlerin elinde oyuncak olmayın, size uygun diyetler uygulayın, fiziksel aktivitenizi artırın, hazır gıdalar tüketmeyin, sağlıklı pişirme tekniklerini tercih edin, yeteri kadar su için, yavaş yemeği öğrenin”. ÖZEL HABER: DUYGU SEVİMLİ