Tüm ülkeyi etkileyen kuraklık Kayseri'de hissedilecek mi?
Tüm ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava kuraklığa sebep vermesiyle, bu durumun Kayseri'yi nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. Jeoloji Mühendisi ve Yeraltı Suları Müdürü Adnan Evsen, Türkiye'de neden hala kuraklık sorunun devam ettiğini, Kayseri'nin bundan nasıl etkilendiğini açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…
Bu yaz aşırı sıcak havalar ülkede kuraklığa sebebiyet verirken, Kayseri’yi nasıl etkileyeceği ise merak konusu oldu. Hava sıcaklıkları en son 2016 yılında zirveyi görmüştü. Ancak 2023 yılı ortalamanın yüzde 0,66 üzerine çıkarak, en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Bu yıl yağışların fazla olması kuraklığın önüne geçemedi. Kayseri’nin aşırı sıcaklıktan ne kadar etkilendiğini, ülkemizde kuraklık sorunun neden hala devam ettiğini, Jeoloji Mühendisi ve Yeraltı Suları Müdürü Adnan Evsen, konuyla ilgili merak edilenleri Anadolu Haber Muhabirine anlattı.
‘Bizim yağışlarda bir eksiğimiz var’
Bu seneki yağışların ortalama değerlerin üzerine çıkmasına rağmen hala yağışlarda eksiklik olduğunu belirten Evsen: “Şimdi şöyle, çok yağmur yağmasındaki kastımızı daha açıklayıcı olmamız lazım. Yani çok yağmur yağması derken 100-150-200 milimetreyi mi kast ediyoruz? Kırkikindi yağmurlar gibi belli tabirler var. İkindiden sonra akşama kadar 40 gün devam eden yağışlar olmuş. Bu seneki yağışlar biraz daha ortalama değerlerinin üstünde çıktı ama bizim yağışlarda bir eksiğimiz var. Hatırlarsanız eski coğrafya kitaplarında ya da iklim kitapları ile ilgili konularda, Türkiye’nin ortalama yıllık yağışları 640 -641 milimetre şeklinde geçer. Şu anda Türkiye’nin ortalama yağış değerleri çok geriledi. Yani 617 milimetreye kadar geriledi. Peki, ilkokul yıllarımızda öğrendiğimiz Türkiye’nin ortalama yağış değerleri kaçtı? 641 milimetreyi hatırlarsanız eski kitapları bulursanız orada bizim Türkiye’nin ortalama yağış değerleri 641 milimetreydi şimdi 641 milimetreden ortalama olarak 618 milimetre gerilemişiz. Yaklaşık 30 milimetreye yakın civarında bir kayıp söz konusu” diye konuştu.
Kayseri kuraklıktan etkilendi mi?
Evsen, Türkiye genelindeki ortalama yağışların ve kuraklığın Kayseri’yi etkilemediğine dikkat çekerek şöyle dedi: “Şimdi bizim bu bahsettiğimiz ortalama değer. Kayseri’deki yağış değerlerinin ortalamanın üstünde olması ve 2024 yılında su açısından göletlerde ve barajlarda sorunu yaşamayacağız demek, Türkiye'yi temsil etmez. Bizim gölet ve barajların doluluk oranlarının yüksek olması 2004 yılı içerisinde herhangi bir sorun yaşayamayacak olma oluşumuz sevindirici bir husus. Biz bundan mutluluk duyarız. Peki, Türkiye böyle mi? Hayır… Türkiye'de hala küresel iklim değişikliği etkileri, yıllık yağışlarda azalışlar ve sıcaklık artışları söz konusu… 2 santigrat derece 2040’a kadar 4 santigrat derece, 2070 yılına kadar 5 – 6 santigrat derecede yani 2100 yılına kadar artış olacak.”
‘Yüzde 40 oranında yağışlarımız azalacak’
Her yıl, yağışların azalacağını vurgulayan Evsen: “Ortamda bir sıcaklık söz konusu iken yağış değerleri nasıl etkilenecek? Yağışlar da buna bağlı olarak buharlaşmanın ve sera gazı salımından kaynaklı olup yağışlarda etkilenecek. Peki, yağışlar ise şu oranda etkilenecek, yine bu zaman diliminde 2040 yılına kadar yüzde 20 civarında, 2070 yılına kadar yüzde 30 civarında, 2100 yılına kadar da yüzde 40 oranında yağışlarımız azalacak. Yani ben bunu neye göre söylüyorum. Bu bilim insanların yapmış olduğu senaryolara göre söylüyorum. Türkiye üzerindeki yapılmış senaryo çalışmalarına göre söylüyorum. Bunlar zaten grafiklerde de görüyoruz. Bu önümüzdeki süreç içerisinde geçmiş yıllardaki 641 milimetreden 618 milimetreye kadar bunun yenilediği şeyi gerilemesi bunun bir göstergesi. Önümüzdeki süreç içerisinde bu artış devam edecektir. Dolayısıyla eğer yeni tedbirler ve önlemler alınmadığı sürece böyle bu şekliyle gidersek 2100 yılına kadar 40% oranında azalacak. Sıcaklık değerleri de beş ile altı santigrat derece ortalama olarak ulaşabilecek.” ifadelerine yer verdi.