Tünelin ucu aydınlandı
Kayseri'de 55 yaş üstü hedef kitlenin yüzde 70'ini aşıladıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, 'Aşılamayla birlikte tünelin ucu aydınlandı. Bu ışığı daha da parlatmanın, o aydınlığa doğru gidebilmenin en önemli yolu aşı.' dedi.
500 BİNE YAKIN DOZ AŞI UYGULAMASI YAPILDI
Kayseri'de yürütülen aşı çalışmalarıyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Kayseri'de 65 yaş üstünün yüzde 85,3'ünün; 55 yaş üstünün ise yüzde 70'inin aşılandığını söyledi. Benli, "İlimizde 500 bine yakın doz aşı yapıldı ama bu kişi sayısını değil aşı sayısını ifade ediyor. Aşılamada şu anda 50 yaş üzerinde aşı için tanımlanmış nüfus 396 bin kişi. Bunların içinde en az 1'inci doz aşısını olan kişi sayısı 279 bin, 2'nci dozu tamamlanan kişi sayısı da 209 bin kişi. Toplumsal immünizasyonu konuşmak için en az 500 bin kişiyi aşılamamız gerekiyor." dedi.
AŞILANMAMIŞLARA ULAŞMAK ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ
1 Haziran itibariyle 50 yaş üstüne aşılamanın başladığını belirten Benli, halen daha aşı hakkı olan nüfusun bir kısmına ulaşamadıklarını kaydetti. Öncelikli hedeflerinin bu kesime ulaşmak olduğunu vurgulayan Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugüne kadar Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü olarak yoğunlaştığımız alan 65 yaş üstü hemşehrilerimiz. Bu kesimde hedef nüfusumuz 154 bin 600 kişi. Bunların yüzde 85,3'üne birinci doz, yüzde 79'una ise iki doz aşı uygulaması yapıldı. Ama 23 bin kişi aşıya gelmedi. Aşı hakkı tanımlanmış olan toplam 396 bin nüfus içinde de yaklaşık 100 bin civarı kişi aşıya gelmedi. Bizim ulaşmaya gayret ettiğimiz kesim bu kesim."
İl Sağlık Müdürü Benli ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin diğer detayları şu şekilde...
BENZER ÖLÇEKTEKİ İLLERDEN GERİDE DEĞİLİZ
Benzer ölçekteki illerle karşılaştırdığımızda Kayseri'nin aşılamadaki genel görünümü nedir?
Aynı ölçekteki şehirlere oran olarak baktığımızda önümüzde Bursa var, Balıkesir'de sayı yüksek olmasına rağmen oranlarımız neredeyse aynı. Samsun ile hemen hemen aynı olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak bunlar yüzde 1, 2'lik farklar, çok değil. Şu anda oranlar yüzde 65 ile 72 arasında değişiyor. Biz de şu anda 55 yaş üstü hedef kitlemizde yüzde 70'i aşılamış bulunuyoruz. Ancak kalan yüzde 30'luk kesim, bizim için riski yüksek olan kesimdir. Kayseri'de 65 yaş üstü aşılamada yüzde 85,3 oranında aşılama hedefine ulaştık. 65 yaş üstünde hastaneye yatış oranları daha yüksek olduğu için bu kesime daha fazla odaklanıyoruz. Hedefimiz 65 yaş üstü nüfusumuzun en az yüzde 90 oranında aşılanmasını tamamlamaktır.
İKNA EKİPLERİ YÜZDE 80 ETKİLİ
İkna ekipleri ne şekilde çalışıyor?
Burada iki çeşit uygulamamız var. Birinci yöntemde aşı olmayan kişilere ulaşıyoruz ve neden aşı olmadıklarını soruyoruz, onlara aşı olmalarının gerekliliğini anlatıyoruz. Aşı olmadıkları zaman virüsle karşılaştıklarında yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyabileceklerini, pandemiden çıkışın aşıyla mümkün olduğunu anlatıyoruz. Biraz çekinceleri olabiliyor, bunları paylaşıyorlar.
Ne tür çekinceler?
Bir kısmı yerli aşıyı beklediklerini söylüyor, bir kısmı yan etkilerinden söz ediyor, hatta kısırlık tehlikesi olduğundan bile söz eden var. Biz de çekincelerine göre bir yaklaşım sergiliyoruz.
İkna çalışmaları yüzde kaçlık bir kesimin aşı tereddüdünü ortadan kaldırdı?
Bu durum ikna eden kişiyle çok yakından alakalı. Merkezden standart arama yapıldığında yüzde 20 civarında ikna etiğimizi gördük. Ancak ikinci yöntemde 3 kişilik bir özel ekip kurduk. Onlar da yine telefonla irtibat kuruyorlar. Bunda da yüzde 80'e varan bir başarı elde ettik.
İnsanların tereddüt yaşamasının nedeni nedir size göre?
Buna dair birebir şundan dolayıdır diyemiyoruz ama konuştuğumuz insanların çoğu ikna oluyor. Yeter ki doğru iletişim kuralım.
Tereddüt oranı kadınlarda mı daha yoğun erkeklerde mi?
Çok fazla fark yok.
50 YAŞTA AŞILAMA AÇILDI
Aşıya rağbet konusunda neler söylersiniz?
Dün itibariyle 50 yaş için aşı hakkı açıldı. Üç, dört günlük bir yoğunluk yaşarız. Burada yoğunluk oluşmaması ve pandemiye aykırı görüntülerin oluşmaması için de gerekli tedbirlerimizi aldık. Randevuyla gelindiği zaman çok sıkıntı olmayacaktır.
8 NOKTADA AŞI MERKEZİ
Devlet Hastanesi, Şehir Hastanesi, Erkilet Çocuk Hastanesi'nde, İldem'de, Talas'ta, Eskişehir Bağları'nda, Askeri Hastanemizde, Fevzi Çakmak'taki Kızıklı ASM'de aşı merkezleri oluşturduk. Bunu çeşitlendirerek hem aşı yapma sayısını artırmak hem de oluşabilecek izdihamın önüne geçmek ve yerinde aşı yapmak yönünde bir gayret gösteriyoruz.
MOBİL AŞI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Ayrıca mobil ekiplerimiz de var. Muhtarlarımızla çalışmalar yürütüyoruz; o yerleşim yerinde belli rakamlara ulaşıldığı zaman muhtarlarımız bizi haberdar ediyor bir merkezde toplanıp aşılama yapıyoruz. Ticaret Odası, Kayseri Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüzle toplu ve mobil aşılama yapıyoruz. İlerleyen süreçte de hızlı bir şekilde aşılama yapmamız gerekiyor. Çevre ilçelerimizdeki tüm köylerimizi mobil aşı ekiplerimiz, bu zamana kadar üç kez taradı. İhtiyaç olduğunda yine dolaşacaklar. Geçen haftalarda camilerimizin önünde oturan yaşlılarımıza aşılama yaptık.
TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK İÇİN AŞILAMA
Toplumsal bağışıklığın sağlanması için toplumda belli bir aşılama oranına ulaşmak gerekiyor. Bunu sağlamak için bize tanımlanan nüfusun yüzde 90'ının aşılayalım ki, hızlı toplumsal bağışıklık düzeyine ulaşabilelim. Yoksa, tekrar bir dalga yaşayabiliriz.
100 BİN KİŞİ AŞI HAKKI OLDUĞU HALDE AŞILANMAYA GELMEDİ
Kayseri'de aşı hakkı tanınmış 100 binden fazla kişi aşı olmaya gelmemiş. Burada toplumsal sorumluluğumuz devreye giriyor. Sadece kendimizin aşılanmış olması yetmiyor. Çevremizde aşı olmamış olanlara bunu anlatmak gerekiyor. Bize ulaşmak isteyenler de internet üzerinden randevu alamıyorsa ALO 182'den, oradan olmuyorsa 220 2038 pandemi hattımızdan, olmadı MHRS'den randevu alabilirler. Daha olmadı mahallenin imamını, muhtarını arayabilirler, haydi daha olmadı bana bizzat sosyal medyadan ulaşabilirler. Yani biz her şekilde kolları sıvadık, bu işe devam ediyoruz.
Coronavac aşısı olanların Hacc'a kabul edilmeyeceğine dair bir haber çıktı.
Bu bilgi henüz net değil.
AŞILAMADA BATI İLLERİ DAHA İYİ
Aşılama hızı konusunda benzer ölçekteki illerle kıyaslandığında durumumuz nedir?
Aşılamada Batı illeri daha bilinçli ve bundan dolayı da daha önde. Doğu'ya gittikçe aşılama oranları da, aşılamaya rağbet de düşüyor. Biz biraz ortada ama ortanın daha iyisinde yani Doğunun Batısında bulunuyoruz. Ama ben şuna inanıyorum; Kayseri, kültür seviyesi yüksek ve bilinçli insanların yaşadığı bir kent. Eğitimdeki bu düzeyimizi aşıya da yansıtacağımıza inanıyorum.
DEVAM AŞISI KONUSUNDA NETLİK YOK
Devam aşısı gündemde mi?
O konuda henüz tartışmalar devam ediyor. Koronanın bilinmeyenleri halâ çok fazla. Dolayısıyla öğrendikçe, gördükçe, yaşadıkça, hızlıca önlemler alınacaktır. Ama genel olarak söylemek gerekirse RNA virüslerinde değişim hızlı olur ve hızlı değişimde de aşı yenilenir ve aşı rapelleri (devam aşısı) uygulanır.
GÖRÜLEN VAKALARIN ÇOĞU İNGİLİZ MUTANTI
Dünden itibaren yeni bir döneme girdik, bu döneme dair uyarılarınız neler olur?
Henüz riskli dönemi tamamlamadık ve toplumsal immünizasyon sağlanamadı. Ayrıca görülen vakalarımızın neredeyse büyük bir çoğunluğu İngiliz mutantı. Artık ingiliz mutantı bakılmıyor çünkü İngiliz mutantı normal varyasyonun üzerini kapatmış oldu. Buna yönelik olarak Bakanlığımız bazı kurallarda değişikliğe gitti. Daha önce 1 buçuk metreden yakın, 15 dakikadan fazla maskesiz görüşme 'yakın temas' olarak tanımlanıyordu. Şimdi bu mesafe 2 metreye çıktı ve süre de 10 dakikaya düştü. Çünkü uzmanlar bu mutantın daha hızlı yayıldığını, hatta bazı bilim otoriteleri üç-beş dakikanın bile bulaşta etkili olabileceğini söylüyor. Karantina sürelerimiz de hem temaslılar hem de hastalar için 14 güne çıkarıldı.
TEK ÇIKIŞ YOLU AŞI
Çok riskli bir döneme girdik. Vaka sayılarımız düştü diye insanlar rehavete kapılıyor, vaka sayılarının düşmesiyle kısmî açılmanın kapsamı biraz daha genişletildi, elbette insanlar normal hayata dönecek ama pandeminin bitmediğini ve bundan tek çıkış yolunun aşı olduğunu unutmamalıyız. Şu anda aşılamayla birlikte tünelin ucu aydınlandı. Bu ışığı daha da parlatmanın, o aydınlığa doğru gidebilmenin en önemli yolu, altını çizerek söylüyorum: AŞI.
Selma Kara