Türk adaletinde 'infaz' konusu gündemden düşmüyor - Yargı sisteminde kısır döngüden çıkılacak mı?

Son zamanlarda yaşanan dehşet verici olayların ardından infaz tartışmaları gündemden her ne olursa olsun düşmüyor. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, bu hafta 'Ceza ve infaz rejimi' konulu köşe yazısını kaleme aldı. Aydın idamı savunmasa da adalet sisteminde bazı eleştirilerde bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Türk adaletinde 'infaz' konusu gündemden düşmüyor - Yargı sisteminde kısır döngüden çıkılacak mı?

Medyadaki haberlere bakıldığında ceza ve infaz sisteminin caydırıcı olmadığını belirten Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, medyanın daha çok yargı sistemi üzerinde caydırıcılık unsuru oluşturduğunu ifade etti.

Aydın, ''İnsanlar öteden beri (en azından kamuoyunda infiale neden olan suçlara ilişkin olarak) idamı nihai çözüm olarak görüyor. Gündelik yaşamda kendi aralarındaki tartışmaların en popüler ifadesi: "Sallandır iki kişiyi meydanda bak, her şey birden bire nasıl düzelir!". Suç makinesi haline gelmiş tiplerin elini kolunu sallayarak dışarıda dolaşmalarına, miras yoluyla kuşaktan kuşağa devredilen bir tepki biçimi bu. Biraz da medyanın teşvikiyle insanlara adaletini kendin sağla anlayışını enjekte ediyor.'' ifadelerini kullandı.

Türk adaletinde 'infaz' konusu gündemden düşmüyor - Yargı sisteminde kısır döngüden çıkılacak mı?

Ceza ve infaz sisteminin toplumsal gerçeklikten uzak düşmeye başladığını ifade eden Aydın, mağdurlardan ziyade suçluların insancıllığına odaklanıldığını, müebbet cezalarda bile hükümlülerin ömür boyu hapiste kalmadığını kaydetti.

Aydın, denetimli serbestlik, hükmün açıklamasının geriye bırakılması, infazın ertelenmesi suça davetiye çıkarır hale geldiğini ve suç işleyenlerin önce hapse atıldığı, sonra dışarı bırakıldığı, sonra aynı suçu bir daha işleyip tekrar hapse girdiği bir kısırdöngü haline gelidğini belirtti.

Prof. Dr. Hakan Aydın'ın köşe yazısını okumak ve konuya ilişkin eleştiri ve önerilerine ulaşmak için tıklayın...