Türk Dil Kurumu'ndan Yeni Düzenleme!
Türk Dil Kurumu (TDK), dilde cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak ve toplumsal algıyı değiştirmek amacıyla bazı cinsiyetçi ifadeleri güncelledi. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de…
Türk Dil Kurumu (TDK), dilde cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak ve toplumsal algıyı değiştirmek amacıyla bazı cinsiyetçi ifadeleri güncelledi. Özellikle kadınlar üzerinden olumsuz yargılar taşıyan ‘hanımköylü’ ‘kızbaşına’ ‘erkek sözü’ ‘karı kılıklı’ ‘kadın kısmı’ ve ‘kız gibi ağlama’ tarzındaki deyimlerin, topluma olumsuz mesajlar verdiği ve kalıp yargılara yol açtığı gerekçesiyle kullanımdan kaldırıldığı açıklandı.
Kaldırılan bu ifadelerin, TDK’nın toplumun tüm kesimlerinden gelen cinsiyetçi söylemlere duyarlılık talepleri doğrultusunda yürüttüğü kapsamlı dil reformunun bir parçası olduğu düşünülüyor. TDK yetkilileri, dildeki bu tür ifadelere karşı farkındalığın artmasının, günlük hayatta cinsiyet eşitliğinin yerleşmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.
Bu çalışma, toplumun her kesiminde olumlu karşılanırken, cinsiyet eşitliğini destekleyen STK’lardan da övgü topladı.
TDK'nın hayata geçirdiği bu yeni düzenlemelerin, dilde cinsiyetçi kalıpları kaldırarak daha eşitlikçi bir toplumun oluşmasına katkı sunmayı planlanıyor.