Türk edebiyatına önemli isimler kazandıran Kayserili iş insanı kim?

Türk edebiyatına Peyami Safa, Reşat Nuri Güntekin gibi önemli isimler kazandıran iş insanı Kayserili çıktı. O Kayserili iş insanı bakın kim? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Türk edebiyatına önemli isimler kazandıran Kayserili iş insanı kim?

Nazım Hikmet, Necip Fazıl, Peyami Safa gibi Türk edebiyatına adını altın harflerle yazdırmış önemli isimleri kazandıran iş insanı Kayserili çıktı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul’da yayıncılık yapan Leon Lütfi Erciyas, Kayserili Ermeni bir iş insanı. Leon Lütfi Müslümanlığı seçerek ismini Semih Lütfi olarak değiştirmiştir.

Semih Lütfi Erciyas Cumhuriyet döneminin sanat ve kültür yaşamında o zamanın birkaç kitabevinden birisi olan Semih Lütfi Matbaa ve Kitabevi’nin de sahibi. ‘Semih Lütfi’nin Ucuz Romanlar Serisi’ ile tanınan iş insanı daha sonra Ayine isimle mizah dergisini basarak Milli Mücadele’yi destekleme şansı buldu.

1933’te küçük cep kitapları çıkarmaya başlayan ve baskıları 1000 adedi bulan Semih Lütfi kitabevi Refik Halit Karay, Peyami Safa, Reşat Nuri Güntekin, Esad Mahmut, Kerime Nadir gibi önemli isimlerin yer aldığı birçok yazarı ve eseri Türk edebiyatına kazandırmıştır. Ayrıca Nâzım Hikmet, Necip Fazıl ilk eserlerini bastığı yazarlardandır.

Semih Lütfi Erciyas 1945’te hayatını kaybetti. Ancak gerek yerli gerekse yabancı yazarlardan, Türk edebiyatına kazandırdığı isimler ile iki yüzü aşkın kitap yayımlayan Semih Lütfi hafızalarda kalmayı başardı.

Kayserililer ise ‘Bizim aramızdan kimler çıkmış da yeni haberimiz oluyor!’ yorumlarında bulundu.