Türk öğrencileri aşılanacak!

Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek nesillere Türklük kavramını daha iyi aşılayabilmek amacıyla değişikliğe gitti. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin genelge yayımlandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Türk öğrencileri aşılanacak!

Tarihi geçeklere daha uygun kavramların getirilmesi amacıyla müfredatta değişikliğe gidildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türklük kavramının yeni nesillere daha iyi şekilde aşılanması amacıyla Orta Asya terimi yerine Türkistan kavramının kullanılacağını duyurdu.

MEB, 2024-2025 eğitim öğretim yılına yönelik müfredatta değişikliğe gitti. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin yayımlanan genelgeye göre Orta Asya yerine Türkistan kavramı kullanılacak.

Açıklamada anakronik ve bilimsel hatalar içeren terimler yerine, tarihi gerçeklere daha uygun kavramların getirilmesi amaçlandığı bu nedenle kavramda değişikliğe gidildiği belirtildi.

Öte yandan, Türkistan ifadesi Türklerin yaşadığı geniş bölgeyi kapsadığı ancak Orta Asya kavramının Rus istilası sonrası kullanılmaya başlandığı kaydedildi.

Yetkililer bu değişiklilegelecek nesillerin Türklük kavramını daha iyi anlayarak bilinçli şekilde yetişmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Türk öğrencileri aşılanacak!

Türkistan kavramının önemi!

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ve Doç. Dr. Ramin Sadık MEB'in kararını TRT Haber'de değerlendirdi. Doç. Dr. Sadık Türkistan kavramına sahip çıkılmasının önemini anlattı.

Sadık, 'Bizim Türkistan kavramına sahip çıkmamız ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın kitaplarında buna yer vermesi çok doğru bir karar. Türkiye demek, Türkistan demek Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölge demek. Orta Asya'da hangi topluluk yoğun olarak yaşıyor Türk. Başkalarının o bölgeyi nasıl adlandırdığı bizi ilgilendirmez. Bizim kendi tarihimize, kültürümüze, geçmişimize sahip çıkmamız gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı da bunu başlatmış ve Türkistan'a önem vermiştir.' ifadelerini kullandı.

Orta Asya kavramının Rus istilası sonucunda 'Türkistan' yerine kullanılmaya başlandığını anlatan Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ise şunları kaydetti: 'Türklerin yurdu anlamına gelen Türkistan sözü, tarihin en erken devirlerinden itibaren kullanılmaya başlandı. 19. yüzyılın ikinci yarısında tamamlanan Rus istilasıyla birlikte ‘Orta Asya’ (Sredney Azii, Central Asia, L’Asie Central) kavramı, Türkistan adı yerine konuldu ve yaygınlaştı.'