Türkiye 100. Yılda 100 il mi olacak? Hangi ilçeler il oluyor?

Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında TBMM'de konuştu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili merak edilenler Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haber Detaylarında…

Türkiye 100. Yılda 100 il mi olacak? Hangi ilçeler il oluyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 ve 28 Mayıs’ta gerçekleştirildiği seçimlerin ardından partiler TBMM’deki çalışmalara yeniden başladı. Milliyetçi Hareket Partisi seçim sonrası 28. yasama dönemindeki ilk grup toplantısını Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin konuşmasıyla TBMM’de gerçekleştirdi. Konuşmasında seçim değerlendirmesine ağır veren Bahçeli, Cumhuriyet'in 100'ncü yıldönümünde 100 maddelik Anayasa teklifi hazırladıklarını da vurguladı. Cumhuriyet'in 100'ncü yılı 19 yeni il sinyali de veren Bahçeli, “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye'yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür” dedi. Haziran 2023 itibarıyla Türkiye’de 81 il, 973 ilçe, 32 bin 125 mahalle ve 18 bin 211 köy bulunuyor. Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikili görüşmelerde 100 il, bin ilçe hususunu gündeme alması dahilinde Cumhur İttifakı’nın konuyu masaya yatırılabileceği değerlendirmesi yapılan MYK’da, il ve ilçe olmak isteyen bölgelerin küstürülmemesi adına sürecin planlanmasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olabileceği konuşulanlar arasında.

Türkiye 100. Yılda 100 il mi olacak? Hangi ilçeler il oluyor?
Hangi ilçeler il olabilir?
Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bu başlıklara uygunluk gösteren yerler il olacak. İşte il olmaya aday ilçeler?
Türkiye'de bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik koşulları gibi kriterlerle il olmaya en yakın ilçeler sıralandı: Polatlı, Ankara, Yüksekova, Hakkari,Kahta, Adıyaman,Midyat, Mardin,Siverek, Şanlıurfa,Ergani, Diyarbakır,Cizre, Şırnak,Nazilli, Aydın,Edremit, Balıkesir,Alanya, Antalya,Manavgat, Antalya,Lüleburgaz, Kırklareli,Bandırma, Balıkesir,İskenderun, Hatay Yeni il ve ilçeler için TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor. Düzenlemenin Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor.