Türkiye'de Alarm Verildi – Destek Paketleri Hazırlanıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, azalan doğum oranlarına yönelik 'Türkiye alarm veriyor' sözlerinin ardından annelere destek paketleri hazırlanmaya başladı. Peki, destek paketlerinde neler olacak? Detayları haberimizde…

Türkiye'de Alarm Verildi – Destek Paketleri Hazırlanıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, azalan doğum oranlarına yönelik ‘Türkiye alarm veriyor’ sözlerinin ardından annelere destek paketleri hazırlanmaya başladı.

Nüfus yenilenme eşik değeri 2,1 olarak belirtilirken, TÜİK verilerine göre Türkiye’de doğurganlık 2023 yılında 1,51’e gerileyerek bu değerin altına düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son toplantılarında bu konuyu özellikle gündeme getiriyor. Türkiye’de azalan doğum oranlarını varoluşsal tehdit ve felaket olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Azalan doğum oranları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de alarm veriyor. Bu konuda yeni uygulamaları sisteme alacağız’ ifadelerinde bulunmuştu.

Türkiye'de Alarm Verildi – Destek Paketleri Hazırlanıyor!

Bu konu, geçtiğimiz haftalarda MKYK toplantısında gündeme gelmiş, doğum izninin bir yıla çıkarılması önerilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu teklife sıcak bakmış, ‘Üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız. Bu konuda asla klasik maliye olarak hareket etmeyeceğiz’ dedi.

Konu ile ilgili çalışmaları sürdüren AK Parti MKYK üyeleri, ‘Daha derli toplu bir çalışma yapılması lazım. Sadece doğum izni değil, kadınlarımız çocuk sahibi olmak istiyor. Kreş desteği, çalışan desteği, kira desteği. Kadın çalışıyor, çocuk sahibi olmak istiyor ama bakıcıların maaşı 30-40 bin liradan aşağı değil. İkinci, üçüncü çocuğa destek verilmesi lazım. Biraz üzerinde çalışmamız lazım. Aile Bakanlığı’nın bir sürü bütçesi var. Sadece doğum iznini uzatmak değil, 0-3 yaş dediğimiz gelişim evresi de önemli’ ifadelerinde bulundular.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a çalışma yapılması için talimat verdi.