Türkiye'de değişti Kayseri de ayak uydurdu!

Asırlardır gelenek haline gelen kız isteme töreni, önceleri kızın baba evinde yapılırken, şimdilerde ise kısmen değişti. Türkiye'nin hemen hemen her yerinde değişen bu geleneğe Kayseri de ayak uydurdu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Türkiye'de değişti Kayseri de ayak uydurdu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Evlilik çağına gelmiş gençler, hayatlarını birleştirmek istediğinde ilk adım olarak erkek, kıza evlenme teklifi eder. Kızın evet demesi üzerine ailelerin haberi olur. Daha sonrasında asırlardır devam eden ve gelenekselleşen kız isteme merasimi gerçekleşir. Erkek evi, çiçeğini ve çikolatasını alarak kız evine gelir ve kızın babasından gönül rızalığı alır. Genellikle aile büyüklerinin de destek olduğu bu günde amca, hala, teyze gibi birinci derece akrabalar da eşlik ederler. Orada erkek babası kabul işi olacağı anlaşıldıktan sonra, erkek tarafı ‘Allah'ın emri ile’ diyerek erkeğin ismini anıp kızlarını istediklerini söylerler. 
Türkiye'de değişti Kayseri de ayak uydurdu!
Kız tarafı da "Allah'ın emri üzere" bu işi kabul ettiklerini söyler; böylece isteme merasimi gerçekleşmiş olur. Türkiye'de düğünlerde birçok gelenek olmasının yanı sıra, öncesinde de gelenekler vardır. Örneğin kız istemede erkeğe tuzlu Türk kahvesi verilir. Kınada gelin ağlatılmaya çalışılır. Düğün öncesi gelinin erkek kardeşleri veya babası gelinin beline kırmızı bir kurdele bağlar gibi birçok gelenek vardır. 
Türkiye'de değişti Kayseri de ayak uydurdu!
Bunlardan biri olan ‘kız, baba evinde istenir’ geleneği şimdilerde yerini parti evlerine bırakmış durumda. Koronavirüsün ülkemize girip pandeminin ilan edilmesiyle beraber evlerde misafir ağırlamak rafa kaldırılmıştı. Bunun etkisiyle kalabalık aileler evlerinde ağırlamak yerine 50-60 kişilik parti evi adı altında çiftlerin hem isteme merasimini gerçekleştiriyor.
Türkiye'de değişti Kayseri de ayak uydurdu!
Söz kesmek unutuldu!
Önceleri isteme merasiminden sonra, söz alınarak gelin ve damat adaylarına yüzük takılırdı. Nişan tarihi gelene kadar söz yüzükleri takarak sözlü olarak hazırlıklar devam ederdi. Şimdi ise isteme merasimi anında nişan yüzükleri takılarak isteme-nişan bir arada yapılıyor. Nişan öncesi isteme töreni yapılarak kızın babasından gelin adayı isteniyor, daha sonra bir tören yapılarak nişan yüzükleri takılıyor. Ekonomik krizle birlikte bu gelenek değişerek kabul görmüş durumda.
Türkiye'de değişti Kayseri de ayak uydurdu!
İsteme evleri ne kadar?
Her şehirde birden fazla bulunan ve neredeyse haftanın her günü dolu olan bu isteme evleri maksimum 85 kişiye kadar kapasitesi bulunuyor. Fotoğrafçı imkanı bulunan bu isteme evlerinde ikramlar hazırlanıyor. Davetliler ağırlanıyor. Ortalama 20-25 bin TL olarak hizmet veren bu evler son zamanlarda herkesin tercihi olmaya devam ediyor.