Türkiye'de Kadın Temsili: 89 Yılın Ardından Eşitlik İçin Hala Yol Alınması Gerekiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Burcu Avcı, bugün gönderdiği basın bildirisinde, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinde, kadın temsilini anlatarak, 89 yılın ardından eşitlik için hala yol alınması gerekiyor dedi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde...

Türkiye'de Kadın Temsili: 89 Yılın Ardından Eşitlik İçin Hala Yol Alınması Gerekiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Burcu Avcı, bugün gönderdiği basın bildirisinde, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinde, kadın temsilini anlatarak, 89 yılın ardından eşitlik için hala yol alınması gerekiyor dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Burcu Avcı, bugün gönderdiği basın bildirisinde, Türkiye'de kadın temsili konusunda yaşanan zorlukları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Atatürk'ün önderliğinde 23 Nisan 1920'de kazanılan siyasi bağımsızlık mücadelesinin ardından kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık 1934 tarihinden bu yana geçen 89 yılda kadın temsilinde yeterli ilerleme kaydedilemediğini ifade etti.

Başkan, 2023 genel seçim sonuçlarına vurgu yaparak, Türkiye'nin tarihindeki en düşük kadın milletvekili oranının ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca, Siyasi Partiler Yasası'nda yapılan değişiklik önerisinin reddedilmesinin, kadınların siyasette eşit temsil mücadelesini ne kadar önemli kıldığını vurguladı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), verilerine göre Türkiye'nin, dünya sıralamasında kadın temsili konusunda geride kaldığına dikkat çeken Başkan, bu durumun ülkede kadınların siyasete katılımının önündeki engelleri gösterdiğini ifade etti.

Başkan, 'Toplumumuzun büyük bir çoğunluğu, kadınların siyasette daha fazla temsil edilmesini istiyor. Ancak, 1934'ten bu yana geçen 89 yıl içinde bu hedefe ulaşamamış olmamız, hepimiz için bir eksiklik ve eşitsizlik sorununu ortaya koyuyor' dedi.

CHP Kadın Kolları Başkanı, siyasette eşit temsil için yapılan çabalara kararlılıkla devam edeceklerini ve önümüzdeki yerel seçimlerde kadın temsilini artırmak için yeni hedefler belirlediklerini de paylaştı. Başkan, '23 Nisan'ın anlamını canlı tutmak ve kadınlarımızın siyasetteki etkinliğini artırmak için daha fazla çaba sarf etmeye kararlıyız. Siyasette eşit temsil için yapılan çabalarımızı ve önümüzdeki yerel seçimlere dair hedeflerimizi sizlerle paylaşmak, bu konudaki kararlılığımızı yansıtmaktadır' şeklinde konuştu.

Başkanın basın bildirisinde, kadın temsili konusundaki çözüm önerileri ve hedefleri detaylı bir şekilde ele alındı. Başkan, daha adil bir Türkiye için, eşitlik yolunda birlikte ilerlemeye davet etti ve basın mensuplarına teşekkür ett