Türkiye'de oruç tutanların sayısı belli oldu
Ankara Enstitüsü ve İstanbul Politikalar Merkezi tarafından yapılan 'Türkiye'de Dindarlık Algısı' araştırma raporuna göre, Türkiye'de oruç tutanların sayısı belli oldu. Araştırmada Türk toplumunun din anlayışı incelendi. Türkiye'de hangi kesim oruç tutuyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberinde…
Ankara Enstitüsü ve İstanbul Politikalar Merkezi tarafından ‘Türkiye’de Dindarlık Algısı’ araştırması yapıldı. Araştırmada Türk toplumunun din anlayışına ve dindarlık eğilimlerinde yaşanan değişime dikkat çekildi.
Araştırma raporuna göre, Türkiye’de Dindarlık Algısı araştırmasına katılanların yüzde 92,3’ü Müslüman, yüzde 3,2’si deist, yüzde 2,7’si ise kendini ateist olarak tanıttı.
Rapora göre; yaş ve siyasi eğilimin dindarlık seviyesi ile olan ilişkisinin oldukça yüksek olduğunu, buna göre de 25-34 yaş grubundaki bireyler kendilerini çok dindar olarak tanımladığını ortaya koydu.
Araştırma raporunda çıkan sonuçlara göre geleneksel dindarlık biçiminden, ahlaki ilke ve erdemlere dayalı bir dindarlık anlayışına doğru bir kayma söz konusu olduğu belirtildi.
Katılımcılara göre ise Allah’a inanmaktan sonra dindarlığın en önemli kriteri ahlaklı olmak ve kalbi temiz tutmak.
İbadetlere katılım oranı
Araştırmaya göre en yüksek düzenli ibadet oranı 65 yaş ve üzeri bireyler arasında olup, kadınların erkeklere kıyasla daha düzenli bir şekilde namaz kıldığı açıklandı.
Öte yandan yapılan araştırmaya göre, daha düşük eğitim seviyesine sahip bireyler, daha yüksek eğitim seviyesine sahip olanlara kıyasla daha fazla düzenli dua ettiğini söylüyor.
Katılımcıların yüzde 66,5’i düzenli olarak, yüzde 9,4’ü ise ara sıra Ramazan ayında oruç tutuğunu belirtirken, düzenli oruç tutma oranının kadınlarda erkeklere göre ve genç yaş gruplarında yaşlılara göre daha yüksek olduğu anlaşıldı.
Düzenli oruç tutma oranının da eğitim seviyesi yükseldikçe azaldığı tespit edildi.
Ayrıca rapora göre ‘dindar kişilerin devlet yönetiminde yer almasını memnuniyet verici buluyorum’ ifadesine katılanların oranı yüzde 41 iken, bu ifadeye katılmayanların oranı yüzde 37.
AK Parti ve MHP seçmenlerinin çoğunluğunun dindar insanların devlet yönetiminde yer almasını olumlu bulduğunu, muhalefet partilerine oy veren seçmenlerin çoğunluğunun ise tam tersi bir görüşe sahip olduğu belirtiliyor.