Türkiye dev'i güneş enerjisi santralinin açılışı yapıldı

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, '70 bin 550 megavatlık Türkiye'de bir güç oluşturduk. Amacımız 110 bin megavatlarla 2023 yılına girmek' dedi.

Türkiye dev'i güneş enerjisi santralinin açılışı yapıldı

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen açılış törenine Bakan Yıldız’ın yanı sıra, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Yaşar Karayel ve İsmail Tamer, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ahmet Hasyüncü ve davetliler katıldı. Açılış töreni öncesinde davetlilere konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ”Burada açılışını yaptığımız tesisin heyecanını yaşıyoruz. Türkiye’nin en önemli giderlerinin başında enerji giderleri geliyor. Türkiye’de 18 milyondan fazla araç var. Bunların hepsinin benzin giderleri var. Bunları azaltmak için, farklı enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Burada yapılan yatırımın katkısını mukayese etmek gerekiyor. Türkiye’den bunun gibi bir çok tesisin yapılabilme imkanı vardır. İşletmelerinin çatısına güneş enerji sistemi koyan sanayicilerimiz var.

Para ile yerli kaynaklar arasında çok önemli bağ var. 12 yıl önce Türkiye’de ilk yüz yılda yapılan. Enerji sektörüne güvenen kişilerle bunu yaptık. 70 bin 550 megavatlık Türkiye’de bir güç oluşturduk. Amacımız 110 bin megavatlarla 2023 yılına girmek. Bunu inşallah oluşturacağız. Biz vatandaşımızın parasını makul ölçüde yatırım yapan sanayicilerimize vermemiz gerekiyor. Bugün bazı siyasetçiler bizim oluşturduğumuzu istikrarın bozulmasına yol açıyorlar. Artık bunlara prim verilmiyor. Bizler doğru şeyler söylememizi lazım. Söylediklerimizin arkasında durmamız lazım. Allah’ın bu ülkeye güneşin ve rüzgarın nimetini vatandaşlarımızın ve sanayicilerimizin makul ölçüde alması lazım” dedi.

Türkiye’deki enerji planlaması hakkında bilgiler veren TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepli de, “Enerji Bakanımız 5 yıllık enerji planlamamızı açıkladı. 2 önemli strateji belirledik. Yerli enerji kaynaklarımız güncellenecek. Buda enerjide arz güvenliğini arttıracak. Bu şekilde tesisler için TEDAŞ’a bin 850 başvuru oldu. 506 megavatlık, 145 proje kabul edildi. 94 megavatı da devreye soktuk” dedi. GES’lerin önemine vurgu yapan Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise, ”Bizlere güzel bir proje sunuldu. Artık bu alanda yatırımlar Türkiye’de artacaktır. Bu diğer sanayi bölgelerimize de örnek olacaktır diye umuyorum. Kayseri Sanayi Bölgesi çevre dostu bir bölgedir. Hem arıtma tesisleriyle hemde GES’leriyle” diye konuştu.

DEV TESİSİN MALİYETİ 6,5 MİLYON DOLAR

Kayseri’de kurulan GES’in maliyetinin 6,5 Milyon Dolar olduğunu söyleyen Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ahmet Hasyüncü de Türkiye’de bu büyüklükteki tesisin ilk olduğunu ifade etti. Hasyüncü, ”Daha önce bir çok enerji zirvesi yaptık. Hepsinde çalışmalarımızdan bahsettik. Almanya günde 9 saat güneş enerjisinden faydalanabiliyor. Bunu biz saat anlamında Türkiye’de denemek istedik. Diğer sanayicilerimizi riske atmama açısından ben kendi tesislerimde böyle bir Güneş Enerji Sistemi kurdum. Performans olarak yılda bin 560 saati yakaladık. Burada 400 bin metrekare araziyi Güneş Enerjisi Santraline ayırdık. Bugün devreye aldığımız 7 megavatlık tesisin maliyeti 6,5 milyon dolar oldu. Yılda 1,5 milyon dolarlık enerji elde etmeyi hedefliyoruz” dedi. Hasyüncü, "11 megavatlık bölümün de devreye alınmasıyla toplam 18 megavatlık güce ulaşacağız" şeklinde konuştu.