TÜRKİYE, HER TÜRLÜ TEDBİRİNİ ALIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 TV ve TV 360 televizyon kanallarında canlı olarak ortak yayınlanan 'Başkan Özel' programına konuk oldu. AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen programda Murat Çiçek ve Helin Aslan'ın sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemdeki bazı konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan: 'Türkiye , her türlü tedbirini alıyor' ifadelerinde bulundu.

TÜRKİYE, HER TÜRLÜ TEDBİRİNİ ALIYOR

Sorulan bir soru üzerine ABD Başkanı Trump'ın, Türkiye'yi GTS kapsamındaki “gelişmekte olan ülkeler” statüsünden çıkarma kararı ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönemde Polonya ve Türkiye olarak iki ülkeye böyle bir uygulama başlatıldığını hatırlattı ve “Şimdi bunu geri çekme, böyle bir yanlış adım atılmasını doğru bulmamız mümkün değil; ama bu tür şeyler son zamanlarda Amerika-Türkiye arasında maalesef oluyor. Türkiye her türlü tedbirini kendine göre alıyor, bunlara alışığız. Bizi bunlarla kimse terbiye etmeye de kalkmasın. Bu tür terbiye etme metotlarına karşı bizim bağışıklığımız var, bunu da herkesin bilmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye’nin S-400 savunma sistemleri ile F35 ile ilgili tasarruf ve alımlarının yanı sıra, filosunu genişleten Türk Hava Yolları için Boeing’ten 4 yıl içinde ve 10 milyar tutarında 100'ü aşkın uçak alacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi Türkiye bu noktada Amerika'ya bir güven içerisindeyken, Amerika'nın kalkıp da farklı bir şeyle S-400 diye tutturup gitmesi yanlış bir şey. Biz S-400'ü senden almayız da öbür tarafta bak, Boeing'de senden alım yapıyoruz. Bunu nereye koyacaksın? Burada karşı taraftan biz aynı hassasiyeti tabii ki bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Bu ifadelerinin, zora sokulursa Türkiye’nin Boeingle ilgili 10 milyarlık siparişinden vazgeçebileceği anlamına gelip gelmediği sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda tabii doğmamış çocuğa don biçmenin hiçbir anlamı yok. Ben onun için bu şeylerin hiçbirini ciddi bulmuyorum. Şu anda bizim kendisiyle yapacağımız görüşmeler, Berat Bey'in aynı şekilde Kushner'le yapacağı görüşmeler bunların hepsi bu işi yoluna koyar, ben böyle inanıyorum” şeklinde cevap verdi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin Türkiye Uzay Ajansı kuruluşunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyla ilgili olarak da, CHP istese de istemese de Türkiye’nin uzaya çıkacağını bu adımı atacağının altını çizdi ve “Bunlar geride nal toplasınlar. Biz bu yarışı yapacağız. İnşallah o günleri de en ideal şekilde göreceğiz. Çünkü biz bu makamları, millete hizmet etme makamı olarak görüyoruz. Millete hizmet ederken de geride bir hoş seda bırakalım istiyoruz. Bunun önüne de kimse geçemez" değerlendirmesinde bulundu.
 
“TÜRKİYE’DE VE BÖLGEDE YAŞANAN HADİSELER, 31 MART SEÇİMLERİNİ SIRADAN BİR SEÇİM OLMAKTAN ÇIKARDI”
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı’nın, Türkiye’de bir beka sorununun olmadığına ilişkin açıklamaları ve ‘YPG bize saldırmaz’ cümlesi hatırlatılarak, “Bunu bir amaç için mi, yoksa belirli bir oyu konsolide etmek için mi söyledi? Yoksa bir yerlere sinyal verdiğini mi düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya verdiği cevapta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin en önemli sorununun beka sorunu ile muhalefet sorunu olduğunu söyledi.
 
Türkiye’de ve bölgede yaşanan hadiselerin, 31 Mart seçimlerini artık sıradan bir seçim olmaktan çıkardığını ve ana muhalefetin başının kendi kendiyle çelişki içinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG/PYD terör örgütünü beka sorununun bir tarafı olduğunu göremeyen bir ana muhalefet liderinin beka sorununu tanımlamaktan da uzak olacağını kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG/PYD'ye 23 bin tır kamyon silah, mühimmat ve araç-gereç geldiğini, bu terör örgütlerinin PKK'nın yan kolları olduğunu, getirilen silah ve mühimmatın Türkiye'ye karşı kullanıldığını ve 100'ün üstünde vatandaş ve askerin bu örgütlerin saldırılarında şehit olduğunu hatırlattı. Konuşmasının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Zeytindalı harekâtını; açılmak istenen ve Türkiye için beka sorunu oluşturan terör koridorunu ortadan kaldırmak için gerçekleştirdiklerini vurguladı.
 
“BENZER ŞEYLER YAŞANDIĞI ANDA BU İŞİ ANINDA YARGIYA GÖTÜRÜR VE KAYYUMLAR İÇİN YOLU AÇARIZ”
 
Bütün bu gerçekler ortadayken CHP liderinin YPG’yi terör örgütü olarak görmediğini, bu örgütün saldırılarında verilen şehitleri görmezden geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP ve İyi Parti’nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu belgelerindeki kimi şehirlerde aday göstermediğine, oralarda miting yapmadığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Oluşturdukları ittifak var ya, bu ittifaklarla oraları zaten tamamıyla şu anda terör örgütünün desteklediği HDP'ye teslim etmiş vaziyetteler. Bazı yerlerde de diğerlerine bir şeyler bırakmış vaziyetteler” diye konuştu.
 
31 Mart sonrasında, daha önce yaşananlara benzer şekilde bölücü terör örgütünün desteklediği parti belediyelerinden, terör örgütüne destek verilmesi durumunda yine kayyum atanması yoluna gidilip gidilmeyeceği yönündeki soruyu Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte yaşananların kendileri için çok önemli bir ders olduğunu ifade ederek, “Buradan aldığımız nasihatle 31 Mart'tan sonraki süreçte benzer şeyler yaşandığı anda biz bu işi anında yargıya götürür ve anında da kayyumlar için yolu açarız” dedi.
 
HDP'li yöneticilere yönelik sözlerinin muhalefet tarafından seçmene söylenmiş gibi aktarıldığının, İyi Parti Genel Başkanının, partisinin Denizli mitingine “Cumhurbaşkanı'nın terörist dediği Denizlililer nasılsınız, iyi misiniz?” sözlerinin hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan,  söz konusu parti liderinin, ittifakta ortak oldukları CHP liderinden yalan söyleme becerisini iyi kaptığını dile getirdi.
 
İlgili parti liderinin daha önce kesin bir dille ‘Genel başkanlıktan ayrılıyorum’ deyip geri döndüğünü hatırlatan ve ilgili parti liderine, “Türkiye'de Kürdistan diye bir bölge var mı? Sen bunu nasıl kabul edersin? Bir taraftan ‘böyle bir şey yok diyeceksin’, 'Kürdistan' diyenlerle el ele omuz omuza olacaksın” ifadelerini yönelten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben HDP'ye oy verenlere kalkıp da nerede terörist demişim bunu ispat etsinler. İspat ettikleri anda ben ne gerekiyorsa onu yaparım. Böyle bir iftiranın içerisinde ancak onlar bulunur” dedi.
 
Konuşmalarında, HDP’ye oy veren vatandaşlara sadece “Bu terör partisine destek vermeyin” çağrısında bulunduğunu, bu partinin terör örgütü PKK'nın payandası olarak Kandil'den yönetildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Yoksa biz asla seçmene böyle bir yakıştırmayı hiçbir yerde yapmadık, yapmayız. Kaldı ki Kandil ve Pensilvanya destekli bir zillet ittifakıyla karşı karşıyayız. Kapalı kapılar ardında bunlar kirli pazarlıklar yapmaktadırlar. Nitekim işte bugün Denizli mitingi ikisinin beraber yaptığı bir mitingdir. Burada da maalesef bir yalan makinesi devreye girmiştir.”
 
“NEREDE, HANGİ ÇALIŞMANIN YAPILACAĞININ TESPİTİ İÇİN PARTİ ÇATISI ALTINDA ANKETLER YAPTIRDIK”
 
Seçim öncesi yapılan anketlerle ilgili yöneltilen soruya verdiği cevapta, bazı anketlerin manipülasyon için kullanıldığına şahit olduklarını ve bundan beş, altı seçim öncesindeki anket ciddiyetinin kalmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ciddiyetsizlik şu, manipülasyon çok ileri bakıyorsunuz sipariş üzere anketler yapılıyor. Anket şirketlerinin kullandıkları anketörler vesaire icabında aynı kişiler oluyor, aynı kişilerle yapıyorlar ve buradan belli sipariş üzere aldıkları o havuzdan çıkan bilgilerle kalkıp 'Şu anketi yaptım' diyor. Burada belli satışlar var, dolayısıyla bu güven vermiyor” şeklinde konuştu.
 
Nerede, hangi çalışmanın yapılacağının tespiti için parti çatısı altında çeşitli anketler yaptırdıklarını ve bunun daha sağlıklı olduğuna inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anket sonuçlarını paylaşmadıklarını dile getirdi.
 
DOĞU AKDENİZ'DEKİ PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI
 
Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki petrol arama çalışmaları ile ilgili olarak yöneltilen soruya verdiği cevapta petrol arama işinin kolay olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi burada bir kuyu açarsın, iki açarsın, üç ararsın, dördüncü olmaz, beşinci de olur. Ama yakaladığın andan itibaren de bu senin bütün yaptığın harcamaların hepsini sana iade eder. İşin yapısı, karakteri bu” sözlerine yer verdi.
 
Şu anda o bölgede araştırma yapan ülkelerle de görüşmelerinin olduğunu ve bu ülkelerle birlikte çalışma imkânını aradıklarını aktaran ve Fatih gemisinin yanı sıra dünyanın 16 ultra derin sondaj gemisinden biri olan Yavuz sondaj gemisinin arama çalışmalarını sürdüreceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gemilerin zamanla başka ülkelere kiralanabileceğini ve alınacak kira bedelleriyle kendilerini finanse edeceğini söyledi.
 
Futbolla ilgili bir soruya verdiği cevapta, seçim kampanyasından dolayı futbol izlemeye vakit bulamadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şenol Güneş'in Millî Takımın başına gelmesine sevindiğini ve kendisini tebrik ettiğini aktardı. Türkiye'nin Şenol Güneş'le dünya üçüncülüğünü kazandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle bir başarısı da var ve işin kökünden geliyor. Ondan sonraki teknik direktörlük hayatı yine başarılarla dolu bir teknik adamımız. Ben bu alanda da doğrusu yerliye, milliye inanıyorum. Şu anda Şenol Bey bizim ligimizdeki tepeden tırnağa bütün futbolcuların hepsinin puanını en iyi verenlerden, en iyi bilenlerden” şeklinde konuştu. HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ