- Haberler
- Ekonomi
- Türkiye'nin Altın Haritası Belli Oldu – Kayseri'de En Çok Hangi Altın Tercih Ediliyor?
Türkiye'nin Altın Haritası Belli Oldu – Kayseri'de En Çok Hangi Altın Tercih Ediliyor?
Türkiye'de altın, uzun yıllardır en tercih edilen yatırım araçlarından biri olarak biliniyor. Ekonomist İslam Memiş'in aktardığı bilgilere göre, Türkiye'nin altın haritası belli oldu ve bu harita, ülke genelinde altın kullanımındaki çeşitlilik ve değişimleri gözler önüne serdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Türkiye’de, altın en çok tercih edilen yatırım aracıdır. Ekonomist İslam Memiş Türkiye’nin altın haritasını yorumlayarak, ülke genelinde altın kullanımında değişiklikler olduğunu söyledi. Özellikle İç Anadolu’nun altın geleneği dikkat çekti.
Türk Lirası takma eğilimi artış gösterdi
Memiş, örf, adet ve geleneklerimiz gereği altının düğünlerde sıkça kullanılan bir takı olduğunu belirtiyor. Ancak, düğünlerde altın yerine Türk Lirası takma eğilimi son yıllarda artış gösterdi. Özellikle 0,25 ve 0,50 gramlık altınların üretim yasağı, düğünlerde küçük gramajlı altın takılarının kullanımını olumsuz etkiledi. Memiş; ‘Hayat şartları 0,25-0,50 grama ancak yetiyordu ama onu da bitirdiler’ diyerek bu değişimi vurguladı.
Altının ayarında değişiklik görüldü
Fiyat artışları, düğünlerde takılan altınların miktar ve çeşitlerinde de önemli değişikliklere yol açtı. Önceden 5 adet bilezik alan bir kişinin artık 2 adet alması, set takım yerine kolye tercih edilmesi gibi zorunlu tasarruflar yaygınlaştı. Altının ayarında da değişiklikler gözlemleniyor; 22 ayar yerine 14 ayar tercih edilmeye başlandı.
İç Anadolu’da 22 ayar tercih ediliyor
Türkiye’nin farklı bölgelerinde altının ayarı, işçiliği ve talebi farklılık gösteriyor. Türkiye’nin batısında 14 ayar altın yaygın olarak tercih edilirken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 22 ayar altın rağbet görüyor. Memiş; ‘Doğu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesi 22 ayardan başka bir şey almaz. Hatta 14 ayar altına altın bile demezler’ dedi.
Batı bölgelerinde ise 14 ve 8 ayar altınlar ve pırlanta taşlı takılar tercih ediliyor. Karadeniz’de ise Trabzon örme hasır set takımlar ve bileklikler öne çıkıyor. Memiş; ‘ Karadeniz’de, Trabzon hasır almayan birine kız verilmez diye bir söylem bile var. 22 ayar ürünlerin gramajı ve işçiliği de ağır oluyor; 20 gramlık 14 ayar set takım ile 20 gramlık 22 ayar set takım arasında 17 bin lira fark bulunuyor’ ifadelerini kullandı.
‘İç Anadolu’da kayıt tutan bile var’
Doğu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde düğünlerde takılar genelde bilezik olarak takıldığını belirten Memiş; ‘Bu bölgelerde düğünlerde kim ne takmış kayıt tutan bir görevli bile bulunuyor ya da kameradan sonradan tespit edilebiliyor. Batı bölgelerinde ise imkanlara göre daha çok nakit tercih ediliyor. Son yıllarda bazı kişilerin çarşıdan taklit 5 liralık takı alıp taktığı bile görülüyor’ şeklinde yorumladı.