Türkiye'nin dört bir yanında su sıkıntısı var – Kayseri'de durumlar nasıl?

Türkiye'nin dört bir yanında su sıkıntısı yaşanıyor. Kayserililer yaşanan bu sıkıntıların ardından kentte ne kadar kullanılabilir su kaldığını merak ediyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Türkiye'nin dört bir yanında su sıkıntısı var – Kayseri'de durumlar nasıl?

İSKİ, İstanbul barajlarının doluluk oranındaki son durumu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 50’nin altına indi. Peki, Kayseri’de durumlar nasıl?

Dünya genelinde küresel ısınmadan kaynaklı yaşanan su kaynaklarına ulaşım her geçen gün etkisini artırarak devam ediyor. Türkiye genelinde mevsim normallerinin üstünde yaşanan sıcaklığın etkisi ve yağışların azlığı barajlarda su seviyesinin azalmasına neden oluyor. Yağan yağışların sele kadar gitmesi de maalesef su kaynaklarının kalitesini artırmıyor. Türkiye genelinde kış aylarında kar yağışının az olması da su kaynaklarının azalmasına neden oluyor.

Yaz aylarında yağışların az olması ve İstanbul’da su tüketiminin fazla olması sebebiyle genel doluluk oranında düşüş yaşanmaya devam ediyor. İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 46 seviyelerine kadar düştü. İstanbul'da barajların doluluk oranının azalmasının ardından Kayserili vatandaşlar, 'Kentte su sıkıntısı var mı?' sorularına yanıt arıyor. 

Bir diğer konuda bilinçsiz su kullanımı olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Kayseri’nin en ucuz suyu kullanması, bilinçsizce su kullanımını artırıyor. Fakat, yetkililerden alınan bilgilere göre, Kayseri’de su yönünden bir sıkıntı henüz bulunmuyor. Bunun yanı sıra yaz aylarının gelmesi ile birlikte bağ-bahçe işlerinde bilinçsizce su kullanımı, susuzluk riskini artırıyor. Kırsal kesimlerde suyun daha da ucuz olması kullanıcıları cezbederken, küresel su sıkıntısı yaşanan bu günlerde risk olarak adandırılıyor.

Geçtiğimiz günlerde haberlere konu olan, Tekir Gölü'ndeki azalma da su kıtlığı tehlikesini gözler önüne seriyor. Konu ile ilgili vatandaşlara bilinçlendirme çalışmalarının yapılması öneriliyor.