Türkiye'nin en gurme şehirleri belli oldu - 5 il arasında Kayseri de var mı?
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nın gastronomi kategorisine ülkemizden 5 şehir de girmeyi başardı. 5 gurme şehir arasında Kayseri de var mı, kaçıncı sırada? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın gastronomi kategorisine ülkemizden 5 şehir de girmeyi başardı. Kayserililer 5 şehir arasında Kayseri’nin de olup olmadığını, listede kaçıncı sırada olduğunu merak ediyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…
Türk mutfağı tarihi enfes lezzetleri bir araya getiren büyük bir hazinedir. Bu kapsamda Türkiye’nin en gurme şehirleri belirlendi. Ülkemizin gastronomi kategorisinde öne çıkan 5 şehri dünya genelinde dikkat çekiyor.
İşte UNESCO tarafından onaylanan Türkiye’nin gastronomi şehirleri hangileri ve meşhur yemekleri,
1. Gaziantep - Kebaptan Baklavaya Lezzetler Diyarı
Kebapları, baklavası ve baharatlı enfes lezzetleriyle dünyaca ünlü Gaziantep 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katıldı. Kente özgü yaklaşık 500 farklı yemek arasında kebaplar, baklava, Alinazik, Küşleme gibi lezzetler yer alıyor.
2. Hatay - Medeniyetler Mutfağı
Medeniyetler Şehri olarak bilinen Hatay UNESCO tarafından tescillenen Türkiye’deki ikinci gastronomi şehri olarak ön plana çıkıyor. Orta Doğu, Anadolu ve Akdeniz mutfaklarının birleşimi olan Hatay mutfağında, Tepsi kebabı, Kağıt kebabı, Humus, Künefe gibi benzersiz lezzetler bulunuyor.
3. Afyonkarahisar - Bir Mola Yerinden Fazlası
Sucuk konusunda Kayseri’nin rakibi olarak anılan Afyonkarahisar, 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılarak gastronomi şehirleri arasında kendine yer buldu. Yemek kültürü, Anadolu topraklarının sunduğu çeşitlilikle birleşen Afyonkarahisar, Patlıcan böreği, Afyon kebabı, Ekmek kadayıfı gibi lezzetleriyle biliniyor.
4. Kayseri - Pastırmanın Adresi
Zengin bir mutfak kültürüne sahip Kayseri, pastırması ve sucuğuyla ünlüdür. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ne adını yazdıran Kayseri mutfağı, Kayseri Mantısı, Yağlama, Kete gibi tatlarla adından söz ettiriyor.
5. Adana - Lezzet Şöleni
Adana mutfağı oldukça zengin ve lezzetli yemeklere ev sahipliği yapar. Adana, Türkiye’nin gastronomi şehirleri arasında özel bir yere sahiptir. Adana Kebabı ile özdeşleşen şehir, Kazbaşı, Lahmacun, Şırdan gibi birbirinden lezzetli yemekleriyle biliniyor.
Diğer Şehirler – Türkiye’nin Gastronomi Haritası
Balıkesir, Kars, Trabzon, Şanlıurfa gibi pek çok şehir, eşsiz lezzetleriyle Türkiye’nin gastronomi haritasına şenlendiriyor. Her bir şehrin mutfağı, tarih ve kültürle iç içe geçmiş, özgün tatlar sunuyor.