Türkiye'nin en pahalı altını Kayseri'de mi satılıyor?

Kayseri serbest piyasasında alınıp satılan altın fiyatlarının, kuyumcu ve sarraflar tarafından belirlenen fiyatlarla diğer illerdeki fiyatlar arasındaki farkı merak konusu oldu. Peki, Türkiye'nin en pahalı altını Kayseri'de mi?

Türkiye'nin en pahalı altını Kayseri'de mi satılıyor?

Kayseri serbest piyasası ile diğer illerin serbest piyasası arasında altın fiyatları değişkenlik gösteriyor. Kayseri’de altın fiyatlarının alım satım bedelleri yıllardan beri diğer illerle yaklaşık fiyatlara sahip durumunda görülüyor.  Benzer bir durum, döviz ve gümüş fiyatlarında da ortaya çıkıyor.

Dövizde de benzer durum var

Pek çok insan, Kayseri’deki altın alış ve satış fiyatlarının neden yüksek olduğunu merak ederken, her ilin kendine ait bir serbest piyasası olduğu bu nedenle rakamlar arasında farklılık olabileceği belirtiliyor. Hatta aynı kentte hizmet veren pek çok kuyumcu ve sarrafın bile altın ve döviz alış verişinde farklı fiyatlar uygulayabildiği görülüyor.

Kuyumcular odası belirliyor

Serbest piyasalardaki altın fiyatları illerin sarraf ve kuyumcular odası tarafından tespit edilip, üyelerine elektronik ortamda iletiliyor. Kayseri serbest piyasasındaki altın fiyatlarını da Kayseri Sarraflar Derneği (Kayseri Kuyumcular Odası) tüm piyasa verilerini baz alarak belirliyor ve anlık olarak üyelerine bildiriyor. Kayseri’deki sarraf ve kuyumcular, görünür bir yere asmak zorunda oldukları elektronik pano vasıtasıyla anlık fiyatları müşterilerine de bildirmek durumunda.

Kayserili pazarlık yapıyor

Kayser’deki yıllardan beri sarraflık yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen A.D., her ilde kendine özgü piyasa şartları olduğunu belirterek, özellikle gurbetçilerin de piyasalar arasındaki fiyat farklılığını sorduğunu kaydetti. Kayseri’de çoğu müşterinin, altın veya döviz alıp satarken, pazarlık yaptığını söyleyen A.D., bu taleplere çoğu zaman cevap verdiklerini söyledi.