Türkiye'nin ilk uçak fabrikası nerede kuruldu?

1926 yılında Türkiye'de kurulan ilk uçak fabrikası nerede kim tarafından kuruldu? Detaylar Kayseri Anadolu haber de...

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası nerede kuruldu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Türkiye'nin ilk uçak fabrikası nerede kuruldu sorusunun cevabı siz değerli okuyucularımız için araştırdık.İlk uçak fabrikası 6 Ekim 1926 yılında Kayseri'de kurulmuştur.Türkiye'nin ilk Uçak fabrikası Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi TOMTAŞ olarak hayata geçirildi.
1928 yılında, Junkers firmasının yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu fabrika iflas etti ve Türk Tayyare Cemiyeti fabrikayı satın aldı. Fabrika, 1931 yılında, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Hava Müsteşarlığı tarafından yeniden Kayseri'de açıldı. 1950 yılında fabrika MSB tarafından değiştirilerek, 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi olarak kullanılmaya başladı.
Fabrika sonradan  1950 yılında Makine ve Kimya  Endüstrisi Kurumu’na (MKEK) satıldı. Daha sonra bakım ikmal merkezi olarak kullanılmaya devam etti. Ancak uçak üretmi sonlandı.
CHP’nin 1935-1950 arası döneminde atıl bırakıldığı için uçak üretimini durduran fabrika, DP’nin ilk döneminde bakım ikmal merkezine dönüştürüldü.

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası nerede kuruldu?

Kayseri havacılık ve uzay konusunda merkez olucak

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu; Kayseri’ye ve Türkiye’ye katkı sunacak, Kayseri tarihinin tekrar canlanmasına vesile olacak büyük bir projeyi hayata geçirmek üzere sona yaklaştıklarını söyledi.
Mustafa Palancıoğlu''Hayırseverimiz Mehmet Altun'un da desteğiyle Kayseri'ye Havacılık ve Uzay Lisesi'ni kazandırıyoruz. Eskişehir'deki Havacılık Lisesi, TEİ, TAİ, Alp Havacılık ve birçok tesisi gezerek son halini verdiğimiz bu projemiz Kayseri'ye inşallah devrim niteliğinde, çok büyük bir ivme kazandıracak. Özellikle istihdam konusunda Kayseri'nin istihdamına katkı veren lisesi olacak. Havacılık ve uzay konusunda da Kayseri’yi merkez yapma yolunda en büyük katkıyı sunacak bir lise olacak''

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası nerede kuruldu?

Yarım kalan hikaye yeniden yazılıyor

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ise Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı yapan, BAYKAR'ı, TUSAŞ'ı ve Kayseri'deki yapılanması ile dünyada havacılıkta söz sahibi olduğunu belirterek; "Biz de bu savunma sektöründe yukarılarda varız diyen bir ülkeyiz. İnşallah bu bir başlangıçtır. Bu işin arkasındayız. TOMTAŞ'ı ayağa kaldırıp ülkemize üretim yapmak için taşın altına elimiz koyduk. hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. TOMTAŞ Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekşi de yarım kalmış hikâyeyi tekrardan canlandırdıklarını vurguladı
TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji A.Ş.'nin ortak girişim sözleşmesi kapsamında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. (ASFAT), TOMTAŞ Yatırım A.Ş. ve Erciyes Teknopark A.Ş. tarafından imzalar atıldı.

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası nerede kuruldu?