Türkiye'ye domuz eti mi getiriliyor? 5 ay önce anlaşma mı yapıldı?

Son zamanlarda gıda firmalarının ifşası, domuz eti tespit edilmesi gibi olaylar gündem olurken Türkiye'nin Sudan'dan domuz eti ithal ettiği iddiaları da kamuoyunda kafa karışıklığına neden oldu. Peki ülkeye domuz eti ithal ediliyor mu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Türkiye'ye domuz eti mi getiriliyor? 5 ay önce anlaşma mı yapıldı?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetiminin ardından pek çok firmada ifşa oldu. Kimi gıda firmalarında kanatlı et tespit edilirken en çok yankı uyandıran olay da Köfteci Yusuf'un vatandaşa domuz eti yedirmesi oldu. Domuz etinin gündemde kalmasıyla Türkiye'nin Sudan'dan domuz eti ithal ettiği iddia edildi. İddialara yalanlama geldi.

Türkiye domuz eti için 5 ay önce anlaşma yaptı!

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Türkiye'nin Sudan'dan domuz eti ithal etmek için 5 ay önce anlaşma yapıldığını iddia etti.

Türkiye'ye domuz eti mi getiriliyor? 5 ay önce anlaşma mı yapıldı?

Vatandaşa domuz eti yedirdiği kesinleşe Köfteci Yusuf kamuoyunda yankı uyandırdı. Öyle ki sahibinden de haber alınamadığı söyleniyor.

Çömez X hesabından yaptığı paylaşımda, 'Sudan’dan, daha 5 ay önce sıfır gümrükle domuz eti ithal etmek için anlaşma yaptılar. Şimdi meşhur bir köftecinin köftelerinde domuz eti çıktı diye niye şaşırıyoruz ki?' ifadelerini kullandı.

İddialara yalanlama geldi!

Son zamanlarda Türkiye'de yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşlarda hassasiyet gözlemleniyor. Bu süreçte ortaya atılan iddialar ise kamuoyunda tartışmaları alevlendiriyor.

Çömez'in iddiasından sonra Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklama yaptı.

Resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi, ''Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında yer alan, 'Sudan’dan domuz eti ithalatı yapıldığı' yönündeki iddialar külliyen yalandır. 

Tüm dünyada ticarete konu olan mallar “Armonize Sistem” (GTP) adı verilen sistemle tanımlanmakta ve kodlanmaktadır. Bu sistem çerçevesinde, sığır, koyun ve keçi sakatatlarının yanı sıra diğer hayvanların sakatatları da birlikte 02.06 nolu GTP altında sınıflandırılmıştır. Ticarete konu tüm ürünler bir Gümrük pozisyonu ile sınıflandırılmakta ve tüm anlaşmalar ticarete konu olsun olmasın tüm ürünlerle ilgili değerlendirmeler içermektedir.

24 Aralık 2017 tarihinde imzalanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasında binlerce GTP bulunmaktadır. Uluslararası sınıflandırmadan aktarılan GTP’lerin Anlaşmalar içerisinde bulunması, bu ürünlerin tamamında ticaret yapılacağı anlamına gelmemektedir. 

Ülkemizin geçmiş yıllar ithalat verileri incelendiğinde, Sudan’dan 02.06 GTP’te sayılan hayvanların yenilen sakatatlarını ithal etmediği görülecektir. 

Diğer taraftan, uluslararası ticaret istatistikleri incelendiğinde Sudan’ın dünyadaki herhangi bir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihracatının da bulunmadığı görülmektedir.

Sudan, yüzölçümü bakımından dünyanın 15'inci, Afrika’nın ise üçüncü büyük ülkesi olup, “hem Afrika, hem Arap ülkesi” olarak nitelendirilmektedir. Aynı zamanda COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ve Arap Ligi üyeliği sayesinde firmalarımız için Afrika ve Arap pazarına da açılan önemli bir kapı durumundadır.

Anlaşma’nın tam olarak uygulanmasıyla birlikte tüm tarife satırlarının yüzde 87’sini kapsayan geniş yelpazedeki tarım ve sanayi ürünlerimiz 47 milyonluk Sudan pazarına en avantajlı giriş koşullarından yararlanma imkânı elde edecek aynı zamanda Afrika için de ülkemize önemli fırsatlar ortaya çıkaracaktır.''