Türkiye'de ilk çocuk üniversitesi Kayseri'de kurulacak

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) işbirliğinde, Türkiye'nin ilk çocuk üniversitesi Kayseri'de kurulacak.

Türkiye'de ilk çocuk üniversitesi Kayseri'de kurulacak

‘Çocuk Üniversitesi’ proje tanıtımı için AGÜ konferans salonunda düzenlenen toplantıya, AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, ORAN Genel Sekreteri Kamil Taşçı, Proje Koordinatörü Psikolojik Danışman Fikri Ulusoy ile çok sayıda akademisyen katıldı.

“ÇEKİRDEKTEN GİRİŞİMCİ YETİŞTİRECEĞİZ”

Projenin amacını, ‘çekirdekten girişimci yetiştirmek’ olarak tanımlayan AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, “Öğrenciler üniversiteye geldikleri zaman bir çok şeye geç kalmış oluyor. Ve bizler, eğitim, kültür ve sosyal bakımdan sorunlu olarak yetişmiş öğrencileri, 4 yıl gibi kısa bir sürede topluma yararlı bireyler haline getirmeye çalışıyoruz. O nedenle üniversite öncesindeki eğitime önem vermek lazım. Öğrencilerin, bu yaşta, hem teknik hem sosyal anlamda yetkin bir şekilde geliştirilmeleri gerekiyor. Ksi takdirde, son 12-13 senesi buzdolabına konmuş, baktığımızda yetişmiş ama sosyal ve entelektüel bakımdan henüz gelişimini tamamlamamış bireyler ortaya çıkıyor. Bu öğrencileri hem teknik hem de sosyal olarak yetiştirene kadar da üniversite eğitimi sona eriyor. Olaya bu perspektifle yaklaşarak bu projeye adım attık. Öncelikle üstün yetenekli çocuklarımızdan başlayarak projeyi daha sonra daha da yaygınlaştıracağız.” diye konuştu.

“KAYSERİNİN GİRİŞİMCİ GENLERİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ”

ORAN Genel Sekreteri Kamil Taşçı ise, ilk başta projenin 20 kişilik bir öğrenci takımı ile pilot uygulamasının yapılacağını, bekledikleri sonuçlara ulaşılması halinde, projenin yaygınlaştırılarak devam edeceğini ifade etti. Genel Sekreter Kamil Taşçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kayserinin genetik kodlarının girişimcilik bakımından öne çıktığını biliyoruz. Bu proje ile bu genetik kodların varlığından yararlanarak, girişimci, olaylara farklı bakan, özgüven sahibi, eleştiren ve sorgulayan çocuklar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Çocuklar, maalesef sınav ortamında bunu sağlayamıyorlar. Bu eksikliklerden hareketle ‘çocuk girişimciliği eğitimine’ katkı sağladık. Proje AGÜ tarafından bize sunulduğu zaman, tam da bu eksikliklerden dolayı, projenin desteklenmesine karar verdik.”

10-14 YAŞ ARASI GİRİŞİMCİLER YETİŞECEK

Proje Koordinatörü Psikolojik Danışman Fikri Ulusoy ise, projenin 7 Mayıs tarihinde, sadece hafta sonu olmak kaydı ile başlayacağını söyledi. Koordinatör Fikri Ulusoy, “Şimdilik 20 üstün zekalı çocukla eğitime başlayacağız. 10-14 yaş arası çocuklarımız, hafta sonları, günlük 5 saat olmak kaydı ile 4 hafta bu eğitimi alacak. Çocuklarımızın seçmelerini, kentte var olan üstün zekalı 100 bine yakın çocuk arasında gerçekleştireceğiz. Seçme öncesinde duyurular yapılacak ve isteyen herkes, belirlediğimiz kriterler çerçevesinde, projeye başvurabilecek. Eğitimin içeriğinde, liderlik, girişimcilik, innovasyon gibi konular yer alacak. Bu konular, çocukların yaşlarına uygun olacak biçimde bir takım oyunlarla uygulamalı olarak geliştirilecek.” ifadelerini kullandı.