Üç aylar ne zaman başlıyor? Regaip kandili ne zaman? Üç ayların anlam ve önemi nedir? İşte aradığınız bütün soruların cevabı!

Önümüzdeki 2025 yılında üç ayların ne zaman başlayacağı merak ediliyor. Bununla birlikte vatandaşlar Regaip Kandili ve ramazan ayı gibi özel günlerinde hangi güne denk geldiğini araştırıyor Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Üç aylar ne zaman başlıyor? Regaip kandili ne zaman? Üç ayların anlam ve önemi nedir? İşte aradığınız bütün soruların cevabı!

İbadetlerini düzgün yerine getirmeye çalışan vatandaşlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2025 yılı dini günler takvimini öğrenmek istiyor. Müslüman alemi için önemli olan ve kutsal kabul edilen üç aylar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2025 dini takvimi ile belli oldu.

Buna göre; Üç aylar, Receb ayıyla birlikte 1 Ocak 2025 Çarşamba günü başlayacak. Regaib Kandili ise 2 Ocak 2025 Perşembe günü idrak edilecek.

Ramazan Bayramı ise 30 Mart 2025 Çarşamba günü başlayacak ve 1 Nisan 2025 Cuma günü sona erecek

Üç ayların önemi nedir?

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bilgiye göre, Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir geceleri ile üç aylar; bütün bir ay süren oruç ve teravih ibadetleriyle hususan ramazan ayı İslâm dünyasında her sene mânevî bir iklimin hüküm sürdüğü bir dönemdir. 

Hicrî takvimin sırasıyla yedinci, sekizinci ve dokuzuncu ayları olan receb, şâban ve ramazan bütün İslâm tarihi boyunca müslümanlar tarafından büyük bir coşkuyla karşılanmıştır.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yazar Yaşar Kemaloğlu’nun konuya ilişkin ifadeleri şöyle: ‘İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve ramazan bayramıyla sona eren üç aylar, müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır. Üç ayların faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Ancak hadis âlimleri receb ve şâban aylarının fazileti hakkında kaynaklarda mevcut rivayetlerin çoğunun uydurma, önemli bir kısmının zayıf olduğunu ifade etmektedir. Resûl-i Ekrem’in receb ayı girdiğinde, “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” şeklinde dua ettiği yolundaki rivayet (Taberânî, el-Muʿcemü’l-evsaṭ, IV, 189; Ebû Nuaym, VI, 269; ayrıca bk. Müsned, I, 259) zayıf kabul edilmektedir. Resûlullah’a isnat edilen, “Receb Allah’ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır” rivayetinin ise aslı bulunamamıştır (Süyûtî, s. 114).’