Üniversite harçları ile ilgili yeni karar! Resmi Gazete'de yayımlandı…

Üniversite harçları geri getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, birinci öğretim öğrencileri de üniversite eğitimine başlamadan önce, ödeme yapmak zorunda kalacaklar. Peki, ilk harç ödemesi ne zaman başladı? Harcın tarihçesi, Kayseri Anadolu Haber'de…

Üniversite harçları ile ilgili yeni karar! Resmi Gazete'de yayımlandı…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üniversite harçları geri getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, birinci öğretim öğrencileri de üniversite eğitimine başlamadan önce, ödeme yapmak zorunda olacaklar. Resmi Gazete’de yayımlanan bilgiye göre, daha önce yalnızca ikinci öğretim öğrencilerinin ödediği üniversite harçları, artık birinci öğretim öğrencilerini de kapsayacak. Bu kararla birlikte, birinci öğretimde eğitim gören öğrencilerin üniversite eğitimlerine başlamadan önce belirlenen harçları ödemeleri gerekecek.

Resmi gazetede yayımlanan karar şu şekilde:

Üniversite harçları geri mi geldi?

İletişim Başkanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, üniversite harçlarıyla sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Paylaşımda: 'Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, üniversite harçları geri getirildi. İkinci öğretimin yanı sıra artık birinci öğretim öğrencileri de harç ödeyecek iddiası doğru değildir.Bu durum kararın 1'nci maddesi 3 numaralı fıkrasında açıkça belirtilmiştir. Belirtilen ödemeler devlet tarafından karşılanmaya devam edecektir. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda geçen ödemeler, sadece yurt dışından gelen öğrenciler ve program sürelerini aşan öğrencilerle ilgilidir.' ifadelerine yer verdi.

İlk harç ödemesi ne zaman başladı? Harcın tarihçesi…

Harç uygulaması ilk olarak 12 Eylül darbesinden sonra gündeme geldi. Yükseköğretim kurulu tarafından 1981 yılında 2547 sayılı kanun ile üniversite öğrencileri harç yatırmaya başladı. Devamlı olarak arttırılan üniversite harcı parası, 1995 yılında yüzde 300-350 oranında zam yapılmıştı. Öğrenciler ve ailelerinden gelen tepkiler üzerine zamlar geri çekilmişti. Yusuf Ziya Özcan’nın  YÖK başkanlığına getirilmesinin ardından, 2009 yılında üniversitelerin ikinci öğretim öğrencilerinin harçlarına yüzde 500’e varan zam yapmaya karar vermişti. Bu yapılan zamma karşı binlerce öğrenci protesto etmişti. Öğrencilerin yaptığı bu eylem sonucunda yapılan zam geri çekilmişti. 2011-2012 öğretim yılında yapılan düzenleme ile normal sürede okulunu bitiremeyen ve önceki dönemlerden dersleri bulunan öğrencilerin harçları katlanarak artırılması yönünde karar çıktı. Üniversite harçları 2012 yılında kaldırılmıştı. 2012 yılında örgün öğretimler (birinci öğretim) için harç ücretleri kaldırıldı. Fakat ikinci öğretim öğrencilerinden harç ücreti alınmaya devam ediyor.