Üniversiteliler daha şanssız
TÜİK'in Kasım 2020 iş gücü istatistiklerine göre, bir önceki yılın aynı ayına oranla işsiz sayısı azaldı. Vatandaşa göre ise işsiz sayısı arttı ve üniversite mezunları daha zor iş buluyor.
TÜİK, Kasım ayı işsizlik oranlarını açıkladı. Rakamlara göre, 2019'un aynı ayına oranla işsiz sayısı azaldı. 2020'de işsizlik oranları 2019'un aynı ayına göre 0,4 puan azalarak yüzde 12,9 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişiye geriledi.
İŞ BEĞENMEME DE ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
Vatandaşa göre ise işsiz sayısı giderek artıyor. Vatandaş ayrıca, üniversite mezunlarının, tahsili olmayanlara oranla daha zor iş bulduğuna inanıyor. Vatandaşa göre iş beğenmeme de işsizlikte önemli bir faktör.
Sokağa göre Türkiye'de işsizlik tablosu böyle...
"İNSANLAR İŞ SEÇİYOR, İŞVEREN AZ VERİYOR"
Bülent Çakır: "İnsanlar artık iş seçiyorlar, iş veren de az veriyor. İnsanların meslek sahibi olmalarının hiçbir anlamı kalmadı, çok düşük maaşa çalıştırıyorlar. Asgari ücretle çalışan bir vatandaş nasıl geçinebilir ki? İnsanları çoğu şeyden mahrum bırakıyorlar. Öyle olunca da insanlar sanayide çalışmak istemiyor, lokanta gibi yerleri tercih ediyorlar. Üniversite mezunları daha az iş bulamıyor çünkü çevremizde görüyoruz, atama beklediklerini söylüyorlar."
"İYİ BÖLÜM OKUMAYAN İŞSİZ KALIYOR"
Ömer Demir : "Ülkemizde yabancı da çok, çiftçiler borcunu ödeyemediği için tarlaları haczediliyor. Öyle olunca bu gidişle işsizlik daha da artar. Üniversite okuyanların atama sıkıntısı olduğu için daha zor iş buluyor. İyi bölüm olursa atanıyor ama çok iyi geçineceğini de sanmıyorum. Ben de lise son sınıf öğrencisiyim, üniversiteye hazırlanıyorum. Üniversite mezunlarının atanamadığını görünce gelecek kaygısı yaşıyorum. Ben de iyi bir bölüm okuyamazsam işsiz kalırım diye düşünüyorum."
"ÜNİVERSİTELİLER YURT DIŞINA KAÇMAK İSTİYOR"
Şahin Birgil: Türkiye'de işsizlik artıyor, genellikle de üniversite mezunlarında daha çok artıyor. Üniversite mezunlarına bakıyorsunuz, yurt dışına gitmek istiyor, çünkü Türkiye'de iş bulanların sayısı çok az. Devlet buna destek çıkıyor. Devlet bu insanların neden yurt dışına gitmek istediğini de araştırmalı. Bir de üniversite mezunları o yaşa kadar bir meslek öğrenmiyor, sadece okuluna odaklanmışlar. Öyle olunca başka iş de bulamıyor. Ama önceden kolunda altın bilezik olursa daha güzel para kazanıyorlar."
"İŞ BEĞENSEK NE OLACAK?"
Alper Turgay: "Türkiye'de herkes üniversite mezunu olduğu için üniversite mezunları işsiz kalıyor. Ben de işsizim. İnşaat mühendisliği mezunuyum. Bu zamana kadar hiç çalışmadım çünkü iş bulamadım. İş bulsam da zaten para vermiyorlar ki. Mühendissin; 3 liraya, 3 buçuk liraya sabahtan akşama kadar çalışıyorsun, hafta sonu da çalışıyorsun, mesai ücreti de vermiyorlar. Yani bir sömürü durumu var. İş beğenmeme var diyorlar da, beğensek ne olacak. Ben 4 yıllık okul bitirmişim, verdikleri para ortada, bir de esnek çalışma diyorlar. Ben bu işi neden beğeneyim ki?"
"ÜNİVERSİTE MEZUNLARI DAHA ÇOK İŞSİZ KALIYOR"
Bengü Başar: "Bence üniversite mezunları daha çok işsiz kalıyor, çünkü herkes üniversite mezunu. İş beğenmeme de var ama iş beğenmemekte haklı mezunlar. Endüstri mühendisliğinden yeni mezun oldum. Daha sabah iş görüşmesine girdim. İnsanlar artık mülakatlarda dalga geçmeye başladılar. Örneğin diyor ki, 'Ben sana git kalem al gel dedim, ne yaparsın?' diye sordu. Cevaplarının nereye vardığı belli olmayan sorular soruyorlar. Ben de işsizlik güruhuna yeni katıldım. Bugünkü görüşmeden sonra kesinlikle umutsuzluğa kapıldım. Bir de çok aşamalı mülakatlara giriyorsunuz; insan kaynakları ile görüşüyorsunuz, menajerlerle görüşüyorsunuz, rektörlerle konuşuyorsunuz, üzerine bir de böyle dalga geçilince tükeniyorsunuz. Artık iş aramayı bırakayım diye düşünüyorum. Benim için iş beğenmeme yok, nere kabul ederse etsin gideyim de tecrübem olsun diyorum. 15 yıl tecrübe istiyorlar, ben de en azından tecrübe kazanayım diyorum."
Selma Kara-Muhammed Kösedağ