- Haberler
- Röportaj
- Uyuşturucu kullanımında korkutan rakam! Psikolog Demirel'den dikkat çeken açıklama
Uyuşturucu kullanımında korkutan rakam! Psikolog Demirel'den dikkat çeken açıklama
Klinik Psikolog Gülsüm Demirel, Türkiye genelinde ve özellikle Kayseri'de artan uyuşturucu kullanımına dikkat çekerek, bu durumun nedenlerini açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…
Birleşmiş Milletler’in (BM) dünya genelinde her 17 kişiden birinin uyuşturucu kullandığını açıklamasından sonra Kayseri ve Türkiye genelinde de artış yaşandığına dikkat çeken Klinik Psikolog Gülsüm Demirel, bu durumun nedenlerini Anadolu Haber muhabirine anlattı.
Türkiye genelinde ve özellikle Kayseri'de uyuşturucu kullanımında artış gözlemlenirken, Birleşmiş Milletler’ de (BM) dünya genelinde uyuşturucu kullanımının artış olduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde her 17 kişiden biri uyuşturucu kullandığı ve son 10 yılda uyuşturucu kullanımı yüzde 23 oranında artığını yayımlandı.
Madde bağımlılığında erkek sayısı daha fazla…
Klinik Psikolog Gülsüm Demirel, Türkiye'de madde bağımlılığıyla ilgili yapılan çalışmalarda önemli bulguların ortaya çıktığını belirterek, madde bağımlısı olan kişilerin çoğunun genç yaşlarda olduğunu ve bu grup içinde cinsiyet olarak erkeklerin daha fazla olduğunu kaydetti. Demirel; ‘Türkiye’de madde bağımlıları ile yapılan çalışmada madde bağımlısı olan kişilerin yüzde 11,3’ü 14 ve 19 yaş arasında bulunmuştur ve cinsiyete göre dağılım incelendiğinde de madde bağımlıların yüzde 94,7’si erkek, yüzde 5,3’ü kadın olarak bulunmuştur.
Temel sebep arkadaş çevresi!
Demirel, madde bağımlılığının temel sebeplerinden birinin arkadaş çevresi olduğunu vurgulayarak; ‘Bunun en temel sebeplerinden biri, maalesef arkadaş çevresi… Eğer çocuk veya ergen eski arkadaş grubundan kopmuşsa ve yeni arkadaşlar edinmişse, bu yeni arkadaşları hakkında ailesine bilgi vermemeye çalışıyorsa ve tanıştırmak istemiyorsa, yeni arkadaş grubunun içindeyken sigara ve alkol kullanımı artmaya başlıyorsa da dikkatli olmakta fayda olabilir’ ifadelerini kullandı.
‘Evde akşam yemeği çok kıymetli bir zaman’
Aile içi iletişimsizliğin ve duyguların paylaşılamamasının da madde bağımlılığının önemli bir nedeni olduğunu belirten Demirel; ‘Bir diğer önemli konu da aile içinde iletişimsizlik ve duyguların paylaşılamaması… Özellikle evde toplanma zamanının olduğu akşam yemeği çok kıymetli bir zaman dilimi… Ailelerin bunu fırsata dönüştürerek iletişim aracı olarak seçmesi, akşamları herkesin telefonunu eline alıp odasına çekilmesi gibi kavramlara çok dikkat edilmeli… Madde bağımlılığı olan çocuk veya ergen durumlarını gizlemek için aile içi ilişkilerden uzak kalmak isteyebilirler. Madde bağımlısı olan bir birey genellikle ebeveynleriyle değil de arkadaşlarıyla olmak isterler. Bu sebeple de aile içi bağları zayıflayabilir’ dedi.