Uyuşturucuyla mücadeleye hız verildi

KAYSERİ'de yılın ilk 5 ayında uyuşturucu satışı yapan 105 kişi tutuklandı. Uyuşturucu satışındaki artış nedeniyle önlemler sıklaştırıldı. Gençleri uyuşturucudan uzak tutmak için denetimler artırıldı.

Uyuşturucuyla mücadeleye hız verildi

Emniyet Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, 2013 yılında uyuşturucu ticareti yapan 190 kişi tutuklanırken, 2014 yılında aynı suçtan 146 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu rakam 2015 yılının ilk 5 ayında 105’e ulaştı. Uyuşturucu ticaretindeki artış nedeniyle denetimler artırıldı.  Uyuşturucu kullanımının binde 2 olduğunu belirten yetkililer, “Gençlerimizi uyuşturucudan uzak tutmak, uyuşturucu ticareti yapanlara göz açtırmamak için önlemler artırıldı” diye konuştular. Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan ve eğitimden geçirilen 30 kişilik narkotik ekibi de sokak satıcılarıyla mücadele edecek.

AİLELERE GÖREV DÜŞÜYOR

Yetkililer, gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması için ailelere de büyük görev düştüğünü belirtti. Ailelerin, çocuklarının arkadaşlarını, kimlerle görüştüğünü kontrol etmesini isteyen yetkililer, “Aileler, çocukların daha fazla para istemeye başlaması ya da davranışlarında değişiklik sezinlediğinde yardım istemeli. Bu, gençlerin geleceğinin kurtarılması adına son derece önemli” dediler.

KARGOLARA DİKKAT

UYUŞTURUCU ticareti yapanların yeni yönteminin ‘Kargo’ olduğu öğrenildi. Özellikle yurt dışından gönderilen kargo paketleri denetimden uzak. Zira güvenlik güçleri ancak şüphelendikleri paketleri ‘Mahkeme Kararı’ ile açabiliyor. Bu boşluğu değerlendiren uyuşturucu tacirleri ,sigara kaçakçılığında da artık ‘Kargo’yu tercih ediyor.

ALKOL TÜKETİMİ YÜZDE 12 ARTTI

Kayseri’de alkol satışının yüzde 12 arttığını da belirten yetkililer, şöyle dedi: “Ülkemizde uyuşturucu kullanma yaşı 14’e kadar düştü. Kesin rakamlar olmamakla birlikte Kayseri’de 2 bin 500 kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğunu düşünüyoruz.  Alkol satışları da maalesef yüzde 12 arttı. Gençlere uyuşturucu bir kez kullanmanın bile ölümlere yol açtığını anlatmak gerekiyor. Uyuşturucunun zararları çok iyi anlatılmalı. Sigara ve alkol kullanımının bir sonraki aşaması maalesef uyuşturucu. Bu konuda aileler de üzerine düşeni yapmalı ve çocuklarını uyuşturucu ve kötü alışkanlıklardan uzak tutmalı” uyarısında bulundular.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de, öncelikle uyuşturucuya ulaşılabilirliğin engellenmesi, uyuşturucunun zararlarıyla ilgili toplumun daha fazla bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Vali Düzgün, “Bu konuda Valilik tarafından oluşturulan ‘Uyuşturucu ile Mücadele Aksiyon Planı’nın güvenlik güçleri yanı sıra, ilgili müdürlükler ve STK’lar tarafından hayata geçirilecek. Amacımız, her türlü doğal veya sentetik uyuşturucu maddeler ve bunların üretiminde kullanılan ara kimyasalların kaçakçılığını, üretimini, kullanımını, dağıtımını ve sokak düzeyinde satışını engellemek” dedi. ÖZEL HABER: MEHMET SERBEZ