Üzeltürk 'Kayseri deprem kentidir'

Kayseri dün gece sabaha karşı meydana gelen 3.6 ve 3.7 şiddetinde ve merkezinin Kayseri'ye 18 kilometre uzaklıkta bulunan Saraycık Mahallesi olduğu iki depremle güne uyandı.

Üzeltürk 'Kayseri deprem kentidir'

Herhangi bir yıkılmanın , can ve mal kaybının yaşanmadığı deprem Kayseri halkında az da olsa bir tedirginlik meydana getirirken, yetkili ağızlardan açıklamalar geldi. Yaşanan deprem ve Kayseri'nin yer yapısı hakkında açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Bület Üzeltürk, konu ile ilgili verdiği bilgilerde Kayseri'nin geçmişinde 240 yılında, 1205 ve 1717 yılında Kayseri merkezli, 1835 yılında ise Develi merkezli depremler ile son yıllardaki diğer depremlerin Kayseri'nin aktif bir deprem kenti olduğunu ifade etti.

DEPREMLER TEKTONİK KAYNAKLI VE RİSKLİ

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Üzeltürk'ten aldığımız bilgilerde, Kayseri'deki depremlerin tektonik kaynaklı olduğu ve riskli bir kent olan Kayseri'de, dün gece yaşanan depremin geçmiş olduğunu ve durduğunu ancak bundan, ilerde Kayseri'de deprem olmayacağının anlaşılmaması gerektiğini belirten Üzeltürk, "Dün yaşanan deprem şu an durdu. Ama bu Kayseri'de başka bir deprem olmayacağı anlamına gelmez. Kayseri bir deprem kentidir. Dün meydana gelen deprem Yeşilhisar Fay Zonu'nda oldu. 'Türkiye Diri Fay Haritası' na göre; Kayseri’yi etkisi altına alacak olan 'Ecemiş Fayı' nın dışında ve 'Sarız Fayı' da aktif bir fay olarak güncellenmiştir. Yani Kayseri fay hatları üzerinde bulunmaktadır. Bu yüzden gereken tedbirler alınmalıdır. Yapılar bu fay hatları ve deprem riski göz önünde bulundurularak inşa edilmelidir" dedi.  

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI YAPTIRILMA ORANI YÜZDE 32

Kayseri'de zaman zaman meydana gelen depremler kendisini gündeme getirirken, Kayseri'de Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılma miktarlarını da akıllara getirdi.  Doğal Afet Sigortaları Kurumu'ndan (DASK) edinilen bilgilere göre, Kayseri'de deprem sigortasının tercih edilme oranının yüzde 32.50 olduğu ortaya çıktı. DASK tarafından verilen zorunlu deprem sigortası bilgilerinde, Türkiye'nin deprem sigortası yaptırma ortalaması yüzde 39.10 çıkarken, Kayseri ise yüzde 32.50'lik bir oran ile Türkiye ortalamasının altında yer aldı. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ