Uzmanı açıkladı – Deprem olabilir!

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli yaptığı sosyal medya paylaşımı ile bazı illerde ve çevre illerinde depremlerin meydana gelebileceğini açıkladı. İçelli'nin açıklamalarının detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Uzmanı açıkladı – Deprem olabilir!

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli yaptığı sosyal medya paylaşımı ile Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve çevre illerinde depremlerin olabileceğini açıkladı.

İçelli bir video ile yaptığı açıklamada, ‘Deprem bölgesinde Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve çevre illerde hissedilir depremler gelişecektir. Panik ve korkuya gerek yoktur. Bu yerleşme süreci anlattığım büyüklük aralığında birkaç yıl devam edecek’ dedi.

İçelli videoda şu ifadelere yer verdi;  ‘Malatya Adıyaman, Kahramanmaraş, biraz daha aşağıya indiğimizde, Antakya, İskenderun, Adana, Mersin (Mersin’de çok böyle bir şey yok zaten de). Şimdi bu saydığımız kısımlarda özellikle yırtılan 6 Şubat'ta ve 20 Şubat'ta yırtılmış olan bölgelerde bizim artçı yoğunluklarımız düşmüş gibi yani sürümlenmiş gibi görünse de burada devam ediyor. Mikro mikro devam ediyor.  Mesela bugün Saimbeyli tarafında bir yukarıda bir deprem vardı biliyorsunuz.  Bu deprem normal bir depremdi. Yani üç onda yedilik bir deprem. Her zaman olabilecek bir sarsıntı. E buradaki atımlar şuradaki yoğunluğu zaten görüyorsunuz. Burada bir yırtılma var. Bu buradaki enerjiyi buraya doğru transfer oldu ve buradaki artışları tetikliyor, devam ediyor.  Tabii ki burada bu sızlama bu iyileşme süreci devam edecek. Yerleşmeler devam edecek.’

‘Rehavete kapılmıyoruz’

İçelli açıklamalarına özellikle Kahramanmaraş Türkoğlu Gölbaşı özellikle Malatya, Yeşilyurt’ta 4 veya 5 büyüklüğünde depremlerin gelebileceğini ifade ederek devam etti. İçelli, ‘Burada artçılarımız biraz hafif sürümlenmiş gibi gelse de burada yine orta büyüklüklere yakın 4’ler, 5’ler her zaman gelebilir. Ve bizim şu anda almış olduğumuz yer hareketlerinde mikron bazlı yer hareketlerine bakıyoruz.   Buradaki işte formlarını incelediğimizde burada tam anlamıyla yani buradaki yerel gözlerin tam anlamıyla söndürmediğini görüyoruz arkadaşlar.  Rehavete kapılmıyoruz, korkmuyoruz da. Burada yine dörtler gelecek. Özellikle Malatya'da ve Hatay bölgesinde Amanos segmentimiz vardı ya, işte bu bölgede yine özellikle Antakya fay zonunun Kıbrıs yayınının ucunda olmuştu. Yani Antakya'nın karasal bir depremiydi. Ama buradaki deprem altı onda dört olmasına rağmen buradaki enerjinin boşalmadığını görüyoruz.  Ve burada yine art arda işte her ay hemen hemen bir 4-4,5’luk depremi yaşıyoruz’ ifadelerinde bulundu.

‘Yıkıcı bir deprem beklemiyoruz’

İçelli, yıkıcı değerlerde yani bu merkezlerde özellikle bu yırtılmış olan fayların üzerinde böyle aman aman şu anda çok çok büyük bir deprem beklemediklerini ifade ederek, ‘Yıkıcı bir deprem beklemiyoruz. Büyük demeyelim de çünkü 5 bile büyük aslında. O kadar korkutuyor sizi. 5,8’lere varabilecek depremlerin bu kısımda gelebileceğini Türkoğlu Kahramanmaraş ve Malatya Yeşilyurt kısmında gelebileceğini söyleyelim.  Daha yukarıya çıktığımızda yani Elazığ Sirke'ye doğru gittiğimizde burada böyle büyük bir deprem beklemiyoruz. 5’i geçecek bir deprem olmaz. Biraz daha böyle palu segmentinden sonra biraz daha 6,5’ları, 6,8’leri bulabilecek depremler olabilir.  Tabii bu çardak fayı biliyorsunuz yapıldı. Bu tarafa enerji transfer ettirdik az önce.  Buradaki bu yırtılmalar devam edecek. Ama biz burada bu depremlere hazır olacağımızı zaten söyledik. Olmamız gerekiyor.   Bugün yarını yok. Korkutan ama yıkıcı olmayan depremlere hazır olacağız arkadaşlar. Özellikle saydığım Malatya Yeşilyurt'ta ve biraz daha aşağı doğru burada depremler gelecek.’ dedi.

‘Adana için zaten büyük bir deprem yok’

İçelli illeri saydıktan sonra korkulara neden olan Adana depremine yönelik de açıklamalarda bulundu. İçelli, ‘Ovacık şurası, 110 kilometredir Malatya. Malatya'da deprem olmaz demiştiniz demeyiniz. Faylardan bahsediyoruz olarak ele almaya çalışıyoruz. Adana için zaten büyük bir deprem şeyimiz yok. Buradaki enerji eğer yumurtalı bir kardeşte olsaydı çoktan şunlar zaten çatır çatır oynardı. Bir şekilde de büyük deprem üretirdi arkadaşlar. Bir hatırlatma yapalım dedik’ ifadelerinde bulundu.