Uzmanından açıklama: İşte Kayseri'deki depremlerin asıl sebebi…

Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, Kayseri'de 28 Şubat'ta 4.4 ile 4.0 büyüklüğünde 2 deprem, 7 Mart'ta ise 4.7, 4.4 ve 4.3 büyüklüğünde yaşanan depremlerin asıl nedenini açıkladı.

Uzmanından açıklama: İşte Kayseri'deki depremlerin asıl sebebi…

Ecemiş fay zonu 7.5 büyüklüğünde deprem üretir" iddialarına tepki gösteren Demirtaş, Kayseri’deki bu depremlerin, Kahramanmaraş’taki depremlerden sonra deformasyon sonucu fay zonlarındaki kırıklar nedeniyle tetiklenmiş küçük depremler olduğunu söyledi.  

Demirtaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Stres düzensizliği nedeniyle, 700 km x 300 km'lik alanda olan 4.0-5.5 aralığındaki depremler gibi, Erkilet Fay Zonunda İncesu'da (Kayseri) 28.02.2023 tarihinde, 4.0 - 4.4 büyüklüğünde, 07.03.2023 tarihinde de 4.7 - 4.4 ve 4.3 büyüklüğünde TETİKLENMİŞ BAĞIMSIZ deprem'ler oldu”

'Halkı tedirgin etmekten ve paniğe sürüklemeden artık vazgeçin'

Kayseri’de 28 Şubat ve 7 Mart tarihlerinde yaşanan depremlerin, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’taki ilk depremlerin ardından deformasyon sonucu, fay zonlarındaki kırıklar nedeniyle tetiklenmiş küçük depremler olduğunu belirten Demirtaş,” Kayseri’deki bu depremler, 6 Şubat depremleri sonrası 700x300 km'lik bölgedeki deformasyon nedeniyle, farklı fay zonları içindeki kısa kırıklardaki tetiklenmiş bağımsız küçük depremlerdir. Her tetiklenmiş bağımsız deprem 7.0 ve üzeri deprem üretseydi, şu an 4.0 ile 5.6 aralığında olan 562 deprem sonrası 562 adet 7.0 ve üzeri deprem olurdu. Uzmanlık alanınızın olmadığı bir konuda halkı tedirgin etmekten ve paniğe sürüklemeden artık vazgeçin.” ifadelerini kullandı.

Spekülasyonlardan uzak durulması gerektiğini belirten Demirtaş, “Derdinizi gidin bilimsel ortamda anlatın. Neyin peşindesiniz? Sizin bu tür somut veriye dayanmayan açıklamalarınız yüzünden, saygınlığınız da kalmadı. Sizin bu spekülasyonlarınızla hiç bir karar verici harekete geçmez. Hiç bir fay da sipariş üzerine deprem(ler) üretmez.” dedi.

Demirtaş'ın sosyal medya hesabından Kayseri ile ilgili yaptığı açıklama: 

DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN
 

Haber: Muhammed Kösedağ