'Vatandaşı zehirleyen düzenlemeler yapıyorlar'

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Mobil Telekomünikasyon Şebekelerine Ait Baz İstasyonlarının Kuruluş Yeri, Ölçümleri, İşletilmesi ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmeliğini, insan sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle eleştirdi.

'Vatandaşı zehirleyen düzenlemeler yapıyorlar'

Söz konusu yönetmelikteki, “izin verilen limit değerlerin aşıldığı mesafeler içinde meskun mahal bulunuyorsa, bu yerlere baz istasyonu kurulmayacak" maddesinin, insan sağlığını riske atacağını belirten Ataş, “Eğer söz konusu teklif, yasalaşıp hayata geçirilse arsalara 15 metrelik, bina çatılarına da 10 metrelik baz istasyon antenleri dikilebilecek. Ayrıca bugüne kadar ruhsatsız kurulan ve belediyelerin ruhsatsız baz istasyonları nedeniyle telefon operatörlerine kestiği 6,8 milyar lira ceza da affedilecek.” dedi.


"ANAYASA'YA AYKIRI"
Söz konusu uygulamanın, Anayasa'ya da aykırı olduğunu kaydeden Ataş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Teknoloji insan hayatını kolaylaştırmakta ancak insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri de tüm dünyada tartışılmaktadır. İktidarın söz konusu kanun teklifi açıkça Anayasa’mıza da aykırıdır. Anayasa’mızın 56’ncı maddesinde ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ denilmektedir. Yine, Anayasa’mızın 5’inci maddesinde söz edilen devletin temel amaç ve görevlerine aykırıdır. ‘İletişim hakkı’ kapsamında değerlendirilse dahi iletişim hakkının, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını tehdit etmeyecek bir biçimde düzenlenmesi gerekmektedir. Açıkça Anayasa’ya aykırı bu maddenin tekliften çıkarılması ya da Anayasa’mıza ve insan sağlığına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçektir ancak vatandaşların sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama haklarını ellerinden alabilecek bir düzenleme de yapılmamalıdır."