Vekil seçilen bakanlar görevlerine devam edebilir mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinedeki bakanların milletvekilli adayı olacağını açıklamıştı. Bunun üzerine tüm bakanlar milletvekili seçildi. Peki milletvekili seçilen bakanlar görevlerine devam edebilir mi? Detaylar haberimizde..

Vekil seçilen bakanlar görevlerine devam edebilir mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti'nin 15'i büyükşehir olmak üzere 16 seçim bölgesinde birinci sıra adayı gösterilen kabine üyeleri, 28. yasama döneminde TBMM'de olacak.

Vekil seçilen bakanlar görevlerine devam edebilir mi?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Ankara 3. Bölge, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Şanlıurfa, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Osmaniye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Ankara 2. Bölge, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İstanbul 1. Bölge, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Eskişehir milletvekili olarak yeni dönemde Meclis sıralarında yerini alacak.

Vekil seçilen bakanlar görevlerine devam edebilir mi?
Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu İzmir 1. Bölge, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Mersin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul 2. Bölge, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Ordu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Kayseri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bursa 2. Bölge, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Kahramanmaraş, Ticaret Bakanı Mehmet Muş Samsun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Trabzon milletvekili oldu. Eski bakanlardan Abdulhamit Gül Gaziantep, Faruk Çelik ise Artvin milletvekili seçildi. 

Vekil seçilen bakanlar görevlerine devam edebilir mi?
Peki milletvekili seçilen bakanlar görevine devam edebilir mi? İşte detaylar…


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bir taraftan seçimin ikinci turuna yönelik gündemin işlediğini, diğer yandan da Türkiye'nin kurumlarının görevlerini devam ettirdiğini söyledi.

Vekil seçilen bakanlar görevlerine devam edebilir mi?
Mevcut bakanların seçildiğine, ancak göreve başlamadığına dikkati çeken Şentop, göreve başlamak için yemin etmek gerektiğinin altını çizerken, “Seçilmiş milletvekilidir ama görev ifa eden milletvekili değildir. O ancak Meclis ilk toplandığında ve yemin ettiğinde görevini ifa etmeye başlayacaktır. Burada iki sıfatın birleşmesinden ziyade görevin ifası ile ilgili bir sınırlama var. Dolayısıyla hem yasama hem yürütme görevini ifa etmesi mümkün değil. Hukuki görüşüm; seçilmiş olan bakan arkadaşlar yemin ettiği zaman ancak yasama görevini yerine getirebilirler. Dolayısıyla o döneme kadar burada sıfat birleşmesi mühim değil, önemli olan görevin ifası. Mevcut bakanlar yemin etmediği sürece görevlerine devam edebilir. Bu benim hukuki olarak teknik görüşümdür. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri ayrıdır. O isterse bir değişiklik yapma imkanı her zaman vardır. Arzu ettiği takdirde onu yapabilir. O bir tercihtir ama hukuken durum böyle” ifadelerinde bulundu.
Milletvekili olan bakanlar şu şekilde:
•    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Şanlıurfa,
•    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Osmaniye,
•    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Ankara 2. Bölge,
•    Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İstanbul 1. Bölge,
•    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya,
•    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Eskişehir,
•    Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu İzmir 1. Bölge,
•    Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Mersin,
•    İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul 2. Bölge,
•    Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Ordu,
•    Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Kayseri,
•    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bursa 2. Bölge,
•    Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Kahramanmaraş,
•    Ticaret Bakanı Mehmet Muş Samsun,
•    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Trabzon