Viktorya geri döndü - Kayserililer tedirgin!

Kraliçe Viktorya'nın 1837 ile 1901 yılları arasında hüküm sürdüğü dönem olarak bilinen Viktorya döneminde ölümcül hastalıklar baş gösterdi. Öyle ki o dönemin hastalığı yeniden ortaya çıktı. Uzmanlar özellikle bayram döneminde dikkat edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyardı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Viktorya geri döndü - Kayserililer tedirgin!

Kraliçe Viktorya'nın 1837 ile 1901 yılları arasında hüküm sürdüğü dönem olarak bilinen Viktorya döneminde ölümcül hastalıklar baş gösterdi. Özellikle 'Kralların hastalığı' olarak bilinen gut hastalığı İngiltere'de korkutucu boyutlara ulaştı. Geçen yılın verilerine göre gut vakalarında yüzde 960'lık artış yaşandı.

Ölümcül hastalıklar, dünya genelinde yayılım gösteren salgınlar geçmişten günümüze tarih arşivlerine işlendi. Bazı hastalıkların ise geçmişte kaldığı artık o hastalıklara çözüm ve bağışıklı kazandıldığı düşünülse de uzmanlar günümüzde değişen iklim değişiklikleri, beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerle hastalıkların geri döndüğünü belirtiyor.

Kralların hastalığı olarak bilinen gut hastalığında ciddi bir artış yaşandığı gözlemleniyor. Özel bir hastanenin internet sitesinde gut hastalığına ilişkin tanımda, ''Gut ürik asit birikimi ile karakterize çeşitli durumları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu birikim genellikle kişinin ayaklarında meydana gelir. Gut hastalığı bulunan kişiler ayak eklemlerinde ödem ve ağrı hissedebilir. Ayak başparmağı bu rahatsızlıktan en çok etkilenen eklemlerin başında gelir.'' ifadeleri kullanıldı.

Hürriyet'te İsmail Sarı'nın haberine göre, hastalık son dönemde İngiltere'de dikkat çeken bir vaka artışı yaşanıyor. Liverpool Üniversite Hastaneleri tarafından paylaşılan verilere göre, 2023 yılında 5 bin 864 gut vakası kaydedildiği açıklandı. Bu sayı 2019'da kaydedilen rakamlara göre yüzde 960 artış anlamına geliyor.

Romatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Zühre Sarı, gut için çok sayıda insanı etkileyen ve kısa sürede hızla artış gösteren bir salgın gibi davrandığını söyledi.

Sarı'nın açıklamasına göre, 2020 yılında yayınlanan bir çalışmada 1990 yılında dünyada 20.2 milyon gut vakası varken bu sayı 2020 de 41 milyona ulaşmış olduğu göründü. Sarı, ''Hastalık ülkemizde de görülüyor. Bin kişiden üçünde gut görüldüğünü söyleyebilirim.'' dedi.

Viktorya geri döndü - Kayserililer tedirgin!

Bayramda et tüketimine dikkat!

Gut, eklemlerde ağrı, şişlik, hassasiyet ve sıcaklığa neden olan bir iltihap şeklidir. Eklemlerde meydana gelen şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ani ve şiddetli ağrı şeklinde kendini belli eder. Genellikle ayak başparmağının eklem ağrısı ile karakterizedir. Gut hastalığında bacak eklemleri (ayak, ayak bileği ve diz) en çok etkilenen yerlerdir.

Gut atakları aniden olabileceği gibi uyku halindeki hastayı ayak başparmağına inen yanma hissiyle uyandırabilir. Vücutta etkilenen bölge diğer bölgelere kıyasla şiş, sıcak ve hassas olduğu görülür.

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte beslenme uzmanları bu dönemde vatandaşları özellikle et ve şeker tüketimine karşı uyarıyor.

Gut hastaları ise bu bayram et tüketimini ayrıca dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ''Bir günde iki avuç içi büyüklüğünden fazla et tüketmemeli ve ayrıca çok yağlı etlerden uzak durmalıdır.'' deniliyor.

Dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, kaz ve küçük balıkların da gut hastalarına önerilmediği ifade ediliyor.