Yağar: 'Çanakkale Çanakkale'de olur' deniliyor!

1915 Kayseri Çanakkale Savaşı Şehit Yakınları Yardımlaşma Derneği Başkanı Rıza Yağar, şanlı zaferin yıldönümünde derneklerine olan ilgisizlikten yakındı. Yağar, yerel yönetim kurumlarından birinin, destek bulmak için gittiklerinde kendilerine 'Çanakkale Çanakkale'de olur' dediğinden yakındı.

Yağar: 'Çanakkale Çanakkale'de olur' deniliyor!

Türk Milleti’nin; inancının, iradesinin, azminin ve kararlılığının destanı olan Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde gazetemize konuşan dernek başkanı Yağar, şanlı zaferi bir kez daha kutlayarak sözlerine başlarken, dernek olarak sadece Çanakkale’yi düşündüklerini ve bu uğurda çalışmalar yapmaya gayret gösterdiklerini dile getirdi. Son derece kısıtlı imkanlarla çalışmaları yürütmeye çalıştıklarını anlatan Yağar; “Öncelikle milli iradeye, milli şuura, adanmışlık ruhu dediğimiz Çanakkale ruhu ile ilgili bir dernek olduğu için biz bu derneğimizi bir seviyede götürüp, hiçbir tarafa, sağa sola bulaştırmadan sadece Çanakkale ile ilgili ne varsa ona yöneleceğiz. Çanakkale’ye geziler düzenleme, orada ecdadımızı tanıtmak, anlatmak, anlaşılmasını sağlama, Çanakkale ruhunu canlandırma, diri tutma, yeni nesillere aşılama, üyelerimizi ve şehit yakınlarımızı gözetme gibi amaçları güdüyoruz. O kadar çok eksikliğimiz var ki. Mesela yıllardır Çanakkale’ye geziler düzenleniyor. Ancak daha bir sürü Çanakkale’ye gitmeyen, bilmeyen insanımız, vatandaşımız var. Oraları bir görmek, görürken de anlamak lazım. Şu sıralar yıldönümü olduğu için Çanakkale Zaferi ile ilgili programlar yapılıyor. Güzel. Biz de yaptık bir program ve Çanakkale Zaferi’ni andık, anlattık. Ancak protokol başka yerlerde, başka işlerle uğraşıyor. Biz görevimizi yapıyoruz; herkese her kesime duyuruyoruz. Gönül ister ki bu derneğe daha da sahip çıkılsın. Ben bu durumları Cumhurbaşkanımıza bildiriyorum. Onlar da yazılı bir şekilde gerekli destekleri yapın diye bildiriyorlar. Bunları neden anlatıyorum. Yapacağımız işlerin öncesinde özellikle Kayseri’de ve çevresinde 771 resmi olarak Çanakkale’de şehit olmuş kayıtlı ecdadımız, dedelerimiz var. Bunların ikinci kuşak torunlarından hiçbiri de dedelerinin neler yaşadığını bilmezler. Sadece büyüklerinden duymuştur. Biz herkese, her kesime bunları anlatmak zorundayız. Bu milli, manevi ruhu aşılamalıyız. İsmini anmak istemiyor, bazı yerel yönetim kurumları kendilerine yardım, destek için gittiğimizde buna sıcak bakmıyor. Bazıları da destek olmaya çalışıyor sağolsun o başka. Ancak bir çoğu duyarsız. Hatta birisine gittik yerel yönetimlerimizden, aldığımız cevap; ‘Çanakkale Çanakkale’de olur’ oldu. Yani Çanakkale Çanakkale’de olur deniliyor! Maalesef böyle görenler de var içimizde” diyerek serzenişte bulundu.
 
“TÜRKİYE’DE ÇANAKKALE GAZİSİ EVLADI SADECE KAYSERİ’DE BULUNUYOR”
 
Verdiği bilgilerde Türkiye’de Çanakkale gazisi evladının sadece Kayseri’de bulunduğunu dile getiren Yağar, bunun Türkiye için de Kayseri için de büyük bir değer olduğuna dikkatleri çekti. Yağar sürdürdüğü konuşmalarında şunlara yer verdi; “Şu anda Türkiye genelinde Çanakkale Harbi’nde şehit olanların ne birinci evlatları hayatta ne de onların çocukları hayatta. Fakat ben; bu da Allah’ın bir lütfu, Kayseri’de şu anda hayatta olan yaşayan, Çanakkale Harbi’nde gazi olan bir dedemizin 7 torununa ulaştım. Gazi olan dedemiz 21 yaşında harbe gitmiş, savaşta bacağından yaralanarak gazi olmuş ve Kayseri’ye gelmiş, burada hayatına devam etmiş, 11 çocuğunu evlendirmiş. Yüksekokul mezunu olan gazi dedemizin yedi evladına ben ulaştım. Bunlarla görüşüyorum. Babaları ile yaşadıklarını, babalarının harpte yaşadıklarını, çektiği zorlukları, nasıl yaralandığını falan hepsini anlatıyorlar. Yaşları da büyük. 70’in üzerinde. Bunlar Türkiye için, Kayseri için büyük bir değer. Türkiye’de Çanakkale gazisi olan birinin yaşayan evladı yok. Ama Kayseri’de var ve ben onlara ulaştım. Kendileri çok göz önünde olmak istemiyorlar. Ben diyorum ki derneğimiz Çanakkale ruhuna, ecdadına ve evladına hizmet eden ve tek gayesi bu olan kamu yararına bir dernek. Derneğimizin bu imkanları, hizmetleri gerçekleştirirken ihtiyaç duyduğu gelirler düşük. Türkiye için çok kıymetli olan bu bilgiyi biz, o kişileri ikna ederek konuşturmayı, video halinde kaydetmeyi ve bu değeri bütün Türkiye’ye tanıtmayı, ecdadımıza vefa borcunu yerine getirmeyi ve hizmetleri gerçekleştireceğimiz derneğimize fon sağlamayı istiyoruz. En önemlisi bu değerimizi millete mâletmek istiyoruz. Gazi dedemizin fotoğrafı da bulunuyor. Bu da son derece önemli bir durum. Çanakkale şehit veya gazilerimizin fotoğrafı çok az. Bu gazi torunlarımızın anlatacaklarını sponsorlarımızla, onların desteği ile CD olarak bastırmayı ve satışa sunmayı istiyoruz. Bu konuda resmi kurumlarımızdan yardım destek bekliyoruz, varlıklı insanlarımızdan da aynı ilgiyi umuyoruz. Kayıtsız kalmayacaklarına da inanıyoruz. Bakın dernek binamız yok. Burası çok kısıtlı ve yetmiyor. Ayrıca bir Çanakkale Müzesi kurmak istiyoruz. Bu müzemizde sergileyeceğimiz materyaller var ve toplayacağız da. Materyal noktasında ilgili başkanlıktan da söz aldım. ‘Müzeyi kur, materyalleri biz göndeririz’ dediler. Bu ruhu ve ecdadımızın yaşadıklarını anlatmalıyız, bunu canlı tutmalıyız” ifadelerinde bulundu.
 
“ÇANAKKALE TURİST GİBİ GEZİLİYOR, GENÇLER BAR ARIYOR”
 
Dernek olarak Çanakkale gezisi düzenlediklerini ifade eden dernek başkanı Yağar, bu gezide özellikle gençlerin Çanakkale’yi adeta turist gibi gezdiklerine, orada canlı müzik olan bar aradıklarına şahit olduğunu belirtti. Bu durumlardan muzdarip olduğunu dile getiren Yağar; “Çanakkale ruhu orada yaşayarak anlaşılmalı. Orası turist gibi gezilecek, başka amaçlar güdülecek yer değil. Ecdadımız orada yokluk içinde, zorluklarla can verdi ve bu vatanı kurtardı. Bu şuurda olmak bize bir vazife, ödev. Orada başka milletlerden mesela Anzaklardan ecdadı can verenler var. Onlar 3 gün orada yatıp kalkarak, ayinler yaparak ecdadını anıyor. Biz de çok daha fazla gayret göstermeliyiz, anlamalıyız, o şuura bürünmeliyiz” şeklinde konuştu.
 
“ÇANAKKALE’YE GEZİMİZ OLACAK”
 
İlerleyen süreçte Çanakkale gezisi düzenleyeceklerini duyuran Yağar; “Bu ruhu anlamak, orada yaşayarak anlamlandırmak için üyelerimizi, vatandaşlarımızı Çanakkale’ye götüreceğiz. Çanakkale’nin nasıl geçilmez olduğunu, ecdadın kahramanlıklarını ve cansiperane gayretlerini orada aktaracağız. Tarihi ilerleyen günlerde netleşecek. 2 gece, 3 gündüz konaklama olacak. Her türlü masraflar dahil olacak programımıza. 350 lira ücreti olacak. Gezimizde Çanakkale ve Bursa ziyaret edilecek. Burada Seyit Onbaşı Anıtı, tabyalar, şehitlik abidesi, mezar ziyaretleri yapılacak. Nusret Mayın Gemisi Müzesi, Truva Atı, Aynalı Çarşı da görülecek yerler arasında olacak. Bursa’da ise Orhan Gazi Türbesi, Emir Sultan Türbesi, Ulu Camii ve tarihi çarşı da gezilecek inşallah” ifadelerinde bulundu. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ