- Haberler
- Güncel
- Yağar: 'Devlet, yeni nesil ecdadına sahip çıksın istiyor. Derneğimiz de buna hizmet ediyor'
Yağar: 'Devlet, yeni nesil ecdadına sahip çıksın istiyor. Derneğimiz de buna hizmet ediyor'
1915 Kayseri Çanakkale Savaşı Şehit Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rıza Yağar, yeni kurulan dernekleri ile vatandaşların Çanakkale şehidi yakını olup olmadığının araştırılmasının yapıldığını ve yeni nesile Çanakkale ruhunun kazandırılmasına çalıştıklarını söyledi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ve derneğin kurulma serüveninden bahseden başkan Yağar şunları kaydetti: “Babaannemin babası yüz yıl önce gitmiş, orada harpte kalmış, Çanakkale Zaferi olduktan sonra da bir daha gelememiş. Öyle olunca ben ikinci kuşak torun olarak bu durum benim içimde ukte idi. Oradaki büyük dedemin adı da Rıza imiş, benim de adım Rıza. Çanakkale’de olan rahmetli büyük dedem rüyalarıma girdi ‘neden beni aramıyorsun, sormuyorsun’ dedi bana. Belli bir zaman sonra bu duygular daha da yoğunlaştı. 2015 yılında kendim bizzat müracaat ettim, benim Çanakkale Harbi’nde benim büyük dedem rahmetli olmuş. Künyesi, bilgisini falan biliyordum onları verdim. Milli Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı ve Mehmetçik Vakfı’nın ortak bir çalışması bu. Onlar da beni gelip direkt buldular. Torunu olarak beni tescillediler. Daha sonra evime gelip çekim yaptılar. Dedem hakkında bilgi aldılar aile efradını tanıdılar. Ondan sonra 18 Mart 2016’da Çanakkale Kutlamalarına devlet davetlisi olarak gittim sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte, protokolde bir arada törenlere katıldım. Ailemle birlikte, hayattaki diğer başka torunlar da vardı yanımda. 13 Nisan 2016’da dedeme özel Genel Kurmay Başkanlığı’nın teşvikleriyle etkinlik düzenlendi. Aileme, aile efradından birkaç yakınıma. İstanbul’da bizi misafir ettiler Askeri Deniz Harbiye Müzesi’nde. Onur Belgesi verdiler. Ve dediler ki Türkiye genelinde Çanakkale Harbi’nde vefat etmiş büyüklerin birinci, ikinci kuşak torunları ilgilenmiyor. Dedelerine, ecdadına sahip çıkmıyor. Çanakkale Harbi biliyorsunuz bizim için büyük bir önem taşıyor. Böyle büyük dedesi, ecdadı şehit olan torunların bulunmasını, sahiplenilmesini ve onurlandırılmasını istiyor Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı. Bana da böyle bir dernek kurmamın iyi olacağını söylediler. Biz de bu dernek kurulumunu gerçekleştirdim. 1 Ocak 2017 yılı itibariyle faaliyete başladık. Şu üye sayımız 20 oldu. Daha da artacağından eminim. İlgi gerçekten yoğun. Bizim böyle bir dernek kurmaktaki amacımız öncelikle Çanakkale’de kalmış şehitlerin ikinci kuşak torunlarını bulup onları bir araya getirmek. Onları şehit yakını olaraktan devletimiz görmek istiyor ve nesillerinin sahip ecdadına sahip olmasını, gelecek neslin milli duygularla dolu olmasını istiyor. Benim de buradaki maksadım ilk olarak bu. Dernek olarak da biz buna hizmet ediyoruz. Daha sonra ise illa şehit yakını olması gerekmiyor. Çanakkale’ye gidecek öncelikle genç nesillerin, üniversitelilerin oralarda neler yaşanmış, neler görülmüş tanık olmalarını istiyoruz. Onları genç yaşlı demeden Çanakkale’ye dernek bütçesi ile götürmek, etkinlikler düzenlemek, orada dedelerimizin mezarlarını tanıtmak, okullara etkinlikler, seminerler düzenlemek maksadıyla hareket ediyoruz. Bütün derdimiz bu. Başka hiçbir maksadımız yoktur bunların dışında.”
“BAŞVURANLARIN ŞEHİT DEDESİ VAR MI YOK MU ARAŞTIRIYORUZ”
Verdiği bilgilerde öncelikle Çanakkale’de şehit olan ecdadın araştırmalarını yaptıklarını ifade eden, daha sonra ise bütün şehit verilen coğrafyadaki ecdadın araştırmasını yapmayı planladıklarını söyleyen dernek başkanı Yağar, kendilerine müracaat eden vatandaşların bazı bilgilerini alarak Genel Kurmay Başkanlığı’na ilettiklerini ve oradan yapılan arşiv araştırması ile ecdadının Çanakkale şehidi olup olmadığının tespit edildiğini dile getirdi. Başvuran vatandaşın Çanakkale’de şehidi varsa kendisine bir kırmızı dosya açıldığını ve Genel Kurmay Başkanlığı tarafından tescillendiğini kaydeden Yağar, şehit yakınına şehit dedesi adına masrafları devlet tarafından karşılanmak üzere törenler düzenlendiğini, onurlandırıldığını ve bu ruhun nesilden nesile aşılanarak aktarılmaya çalışıldığını da sözlerine ekledi.
Dernek ile, Çanakkale’de başka milletlerden de cepheyi savunmak adına çarpışarak hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla ortak çalışmalar yapmayı planladıklarını ifade eden Yağar, AB Projesi ile böyle bir çalışmaya da girişerek, diğer ülkelerle olan münasebetlerin artmasına yardımcı olacaklarını iletti. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ