Yakışan hareketler

Devlet, Kayseri'de 3 ayda 3 besicinin yarasını sardı. Tomarza'da, Kocasinan'da ve Bünyan'da yangından dolayı zarar gören besicilerin zararı karşılandı.

Yakışan hareketler

Kayseri'de Aralık ve Şubat aylarında meydana gelen 3 farklı yangın olayında becisiler zarar gördü. 1 Aralık'ta Bünyan ilçesinde Sayım Demir'e ait ahırda çıkan yangında 9 büyükbaş hayvan telef oldu. 7 Şubat'ta Kocasinan ilçesi Hırka Mahallesinde çıkan yangında hayvan yetiştiriciliği yapan bir Hidayet Demirtaş'ın 6 bin saman balyası kül oldu. 28 Şubat'ta da, Tomarza ilçesine bağlı Kapukaya Mahallesinde Ersoy Doğan’a ait ahırda çıkan yangında 12 büyükbaş hayvan telef oldu.

YARALAR SARILDI

3 olayda da devlet, besicileri yalnız bırakmadı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından besicilerin yaraları sarıldı. Bünyanlı 7 buzağı ve 2 düve teslim edildi, Hidayet Demirtaş'ın yanan saman balyaları yerine konuldu, Ersoy Doğan'ın telef olan hayvanları için de girişimler başlatıldı.

DEVLET ÜRETİCİYİ YALNIZ BIRAKMIYOR

Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmede bulunan Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, devletin üreticisini yalnız bırakmadığını, ancak üreticinin de tarım sigortası yaptırması gerektiğini ifade etti. Şahin, "Devlet-millet işbirliğiyle ufak tefek sorunlar çözülüyor ama yine de bunların yaşanmaması için üreticilerimizin sigorta TARSİM yaptırmasını öneriyoruz." dedi.

SİGORTA ŞART

Türkiye gibi orta kuşakta ve iklim bakımında geçişlerin yaşandığı bir bölgede tarım sigortasının önemli olduğuna işaret eden Şahin, "Türkiye'de tarım sigortası yeni yeni kullanılıyor. DASK gelince insanlar mecburen evlerini sigorta ettirdi, araç alıyoruz KASKO'larını yaptırıyoruz ama üreticisi çok olan bir ülke olmamıza rağmen henüz bu alışkanlığımız yerleşmiş değil. Türkiye gibi geçiş kuşağında yer alan ülkelerde her dönemde dolu, sel, don gibi doğal afetlerin meydana gelme olasılığı yüksek. Tıpkı geçen yıl Tomarza'da don meydana gelmesi ve kabak çekirdeğinin zarar görmesi gibi. Bizim vatandaşımız genelde ya kendisinin ya da yakınının başına bir iş gelince sigorta yaptırıyor ama bu alışkanlığın yerleşmesi lazım." diye konuştu.

"ÜRETİMDE SİGORTA BİLİNCİ GELİŞMELİ"

Yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Şahin, "Sigorta sisteminin çalıştığı yerde normalde Bakanlığın destek verme ihtimali yok ama henüz bizim üreticimizde sigorta yapma alışkanlığı olmadığı için, devlet üreticiyi mağdur etmemek adına böyle girişimlerde bulunuyor. Bu yapılan yardımların hiçbirinin devlet kademesinde bir karşılığı olmadığı gibi bu adla bir fon da bulunmuyor. Ancak bir ilçeyi ya da ili tamamen etkileyen doğal afetlerde böyle fonlar söz konusu. Bunlar bizim sigorta sistemimize zarar da verebilir ama devletin sosyal sorumluluk ilkesi gereği hareket etmesi de gerekiyor. Burada üreticiye düşen, tarım sigortası yaptırması gerektiğinin bilincinde olmaktır." ifadelerini kullandı.

Kayseri'de, toplam 180 bin poliçe bulunuyor ve sigortalanan hayvan varlığı sayısı ise 523 bin. 2020 yılında ilde 54 bin bitkisel ürün sigortası poliçesi kesildi, 498 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvanın da sigortası yapıldı. 2021'de ise bitkisel ürün sigortası sayısı, yılbaşından bu yana 38 bine ulaştı.

Selma Kara