Yakmayan yanacak!
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kombi kullanımı artarken, komşular arasında da yeni bir tartışma gündeme geldi. komşusu kombiyi yakmayan bir kişi, zarar gördüğünü iddia ederek dava açabilir. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
Kış aylarının gelmesiyle birlikte kombiyi yakmayan vatandaşın başının dertte olduğu belirtiliyor. Hukuka göre, komşusu kombiyi yakmayan bir kişi, zarar gördüğünü iddia ederek dava açabilir. Peteklerini kısıp veya hiç kombiyi yakmayanlar, komşularıyla mahkemelik olabilecek.
Vatandaşlar alt veya üst komşusu yakmadığı zaman kendi ev ısısı bu durumdan etkilendiği için zarar görebiliyor. Bu nedenle komşunun komşuya dava açma hakkı bulunuyor.
Mevsim normallerine göre kombi masrafı aylık 1500 lira ise sırf ara katlar yakmadığı için 2 bin 500 liraya çıkabiliyor. Bunu dava sonucu bilirkişi mahkemede ispat ettirirse aradaki 1000 liralık bedeli doğalgazı açmayan komşudan isteyebilecek.
Hukuka göre, komşusu kombiyi yakmayan bir kişi, zarar gördüğünü iddia ederek dava açabilir. Bu durum, hava sıcaklıklarındaki düşüşle birlikte kombilerin derecelerinin yükseltilmesiyle daha da dikkat çekiyor. Komşular arasındaki bu hukuki konu, sosyal medyada da geniş yankı buluyor.
Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kalorifer yakmayan komşularına karşı dava açma hakkı bulunuyor. Dış ortam sıcaklığının 10 derecenin altına düşmesi halinde, ısıtma sistemlerinin çalıştırılması yönünde karar olduğunu belirten yetkililer 15 derecenin altında yakan komşudan, zarara uğradığı şeklinde davacı olabilir.
Hürriyet’te yer alan habere göre Avukat Yasin Kısa konuyla ilgili merak edilenlere açıklık getirdi.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18’inci maddesinde bu konunun detaylı bir şekilde belirtildiğini söyleyen Ümit Yasin Kısa, ''Kat malikleri, bağımsız bölümlerini, eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdür.'' dedi.
Bu kanunlar komşuların birbirine zarar olacak hareketlerden kaçınılması gerektiğini belirten Kısa, ''Bu durumda 'kötü niyetli' olarak kombisini yakmayan kişinin kurallara aykırı davrandığı söylenebilir. İlgili kişi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapabilir.'' ifadesini kullandı.
Türk Borçlar Kanunu’nun 316’ncı maddesinde bu durumun açıkça belirtildiğine değinen Ümit Yasin Kısa şunları kaydetti: ''Kiracı, kiralananı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişilerle birlikte komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü. Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren sözleşmeyi feshedebilir. Özetle bu maddeden hareketle, kiracının diğer komşulara saygı göstermesinin zorunlu olduğundan bahisle böyle bir durumda kiraya veren kiracısına yazılı olarak en az '30 günlük' süre vererek aykırılığın giderilmesini isteyebilir. Eğer bu istek yerine getirilmezse sözleşmeyi feshederek kiracıyı tahliye edebilir.''