Yamankaradeniz: 'Türkiye'nin tek eksiği patent iklimi olmayışıdır'

Destek Patent Ofisi Kayseri'de patent ve fikri haklar konusunda basın mensupları ile bir araya geldi.

Yamankaradeniz: 'Türkiye'nin tek eksiği patent iklimi olmayışıdır'

Bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı ve patent ofisi yetkilileri katıldı.

Toplantıda fikri haklar kapsamında bulunan 'tasarım' ile 'patent' hakkında bilgiler veren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Yamankaradeniz, Türkiye ve Kayseri'de tescil edilen ürün sayılarının sürekli artış gösterdiğini ifade etti. Açıklamalarında Kayseri'nin sanayi ve turizmde yarış halinde olan bir şehir olduğuna da değinen Yamankaradeniz, "Kayseri'nin ekonomisine, gelişmesine güveniyoruz" dedi. 

Yamankaradeniz yaptığı toplantıda şu bilgilere yer verdi: "Yurt genelinde mobilya sektöründe üretim yapan 20 büyük firmanın 13'ü Kayseri'de ve Kayseri'deki mobilya tesisleri, yılda 500 milyon dolar civarında ihracat yapıyor; Türkiye'nin toplam mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu gerçekleştiriyor. Türkiye'nin 12,5 milyar dolar değerinde olduğu düşünülen üretim kapasitesi ise dünya mobilya üretiminin yüzde 3,6'sını oluşturmakta. Mobilya ticaretinde en fazla göze çarpan gelişim, dışa açılma oranının her geçen yıl artması. 2050 yılında dünya mobilya pazarının 1 trilyon doları geçeceği tahmin edilmekte. Patent Enstitüsü'nün 2014 verilerine göre; ev aletleri 724, fabrikasyon metal ürünleri 555, motorlu kara taşıtı ve römork imalatı 536, mobilya 492, özel amaçlı makineler 438 patent başvurusu ile ilk beşte yer alıyorlar. Patent söz konusu olduğunda yükselişe geçen sektörlere baktığımızda, savunma sanayi, mobilya ve makine sektörlerinde, deyim yerindeyse patlama görüyoruz. Mobilya sektöründe 2000 yılında 52 olan patent başvuru sayısı, 2014 yılında 9 kat artış göstererek 492'ye ulaşmış durumda." 

11. ŞUBE KAYSERİ'YE

Düzenlenen toplantıda, Destek Patent olarak 11'inci şubelerini Kayseri'ye açma kararı aldıklarını kaydeden Yamankaradeniz, Kayseri denilince akla ilk gelen şeylerden birisinin mobilya olduğunu söyledi ve Kayseri'nin Türkiye'nin mobilya üssü olduğunu, mobilya yan sanayisinin de geliştirilmesiyle dünyanın bir mobilya kenti haline geleceğini vurguladı. Yamankaradeniz, tescilli tasarım sayısının her geçen gün arttığı Kayseri'nin katmadeğerli ürünler üretmesi halinde çok daha fazla kazanç sağlayacağını sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'NİN TEK EKSİĞİ PATENT İKİLİMİ OLMAYIŞI  

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Yamankaradeniz, Türkiye'de yeni ürünler geliştirecek potansiyeli olan insanların, gençlerin bulunduğuna da işaret ederek, Türkiye'nin bu noktada tek eksiğinin, sermaye sahiplerinin de rağbet gösterdiği bir patent ekosisteminin ve ikliminin bulunmayışı olduğunu dile getirdi. Açıklamalarında "Eğer tasarıma ağırlık verirsek dünyada söz sahibi oluruz" diyen Yamankaradeniz, devletin ise patent alan ve fikri mülkiyet hakkı edinen vatandaşlara destek verdiğinin söz konusu olduğunu, ancak mevcut patent yasasının değiştirilmiş şeklinin bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini, daha etkin bir patent yasasının kullanılmasının sektörün önünü açması noktasında önemli olduğunu paylaştı. HABER: KAAN AKBAŞ