Yanardağlar Tek Tek Patlıyor! Erciyes Ne Durumda?

İtalya ve İzlanda' da bulunan yanardağ patlamaları ve volkanik aktiviteler, Erciyes Dağı'nda benzer bir durumun olup olmayacağı konusunda endişelere yol açtı. Erciyes Dağı'nın altından geçen fay hattı, bölgede yaşayan vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Yanardağlar Tek Tek Patlıyor! Erciyes Ne Durumda?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İtalya ve İzlanda'da yaşanan yanardağ patlamaları ve artan volkanik aktiviteler, Erciyes Dağı'nda benzer bir durumun olup olmayacağı konusunda endişelere yol açtı. Ayrıca Erciyes Dağı'nın altından geçen fay hattı, benzer bir riskin olup olmayacağına dair vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oldu.

3 yanardağ patladı

İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'ndaki Grindavik kasabası yakınlarında dördüncü yanardağ patlaması gerçekleşti. Bölgede acil durum ilan edildi. Daha sonra İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan Avrupa'nın en yüksek aktif yanardağı Etna'nın volkanik faaliyetlerinde belirgin bir artış yaşandı. Etna'nın ardından ülkenin güney tarafında bulunan, Stromboli Yanardağı'nın da aktif hale gelmesi, hava trafiğinde aksamalara neden oldu.

Yanardağlar Tek Tek Patlıyor! Erciyes Ne Durumda?

‘Patlamanın olması için bazı şartlar gerekli’

Yaşanan bu gelişmelerin ardından, Kayserililer Erciyes Dağı'nda potansiyel bir patlama riskine karşı tedirginlik yaşamaya başladı. Erciyes Dağı'nın altından geçen fay hattı, bu endişeleri daha da artırdı. Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Anadolu Haber’e daha önce yaptığı röportajda, Erciyes Dağı'nda olası bir volkanik patlama konusunda vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini belirtti. Evsen, patlamanın oluşabilmesi için belirli şartların gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. 

Yanardağlar Tek Tek Patlıyor! Erciyes Ne Durumda?

‘Patlama için deprem yeterli değil’

Evsen, volkanik bir dağın patlayabilmesi için sadece depremlerin yeterli olmadığını söyledi. Patlamanın oluşabilmesi için bölgedeki tektonik aktivitenin artması, bölgenin ısınması, hava şartlarında değişiklikler yaşanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Erciyes Dağı'nın üzerindeki kar örtüsünün hava sıcaklığından ve magmatik faaliyetlerden erimesi gerektiğini ifade etti.

‘Kuş gibi canlı ölümlerinin yaşanması gerekir’

Evsen, Erciyes'te olası bir patlama için gaz çıkışlarının olması gerektiğini, bu gaz çıkışlarının zehirli gazlar içermesi ve kuş gibi canlı ölümlerinin yaşanması gerektiğini belirtti. Şu an için bu tür gözlemler olmadığından, vatandaşların Erciyes Dağı'nın patlaması konusunda endişelenmelerine gerek olmadığını söyledi.

‘10 bin yıl içerisinde bir kere harekete geçti’

Erciyes Dağı'nın aktif bir volkanik dağ olduğunu ancak şu an için uykuda olduğuna dikkat çeken Evsen; ‘Son 10 bin yıl içerisinde bir kere harekete geçmiş olan volkanik patlamalara biz aktif diyoruz ama uykuda. İnsanlarımızın korkmaması gerekir. Patlamadan önce makro gözlemlerin ortaya çıkması gerekir ama şu anda makro ve mikro gözlem anlamında ortaya çıkan bir husus yok. Kayseri ve civarında yaşayan insanların korkmasına, endişe etmesine ve evlerinden uzaklaşmalarına gerek yok’ dedi.